Милановић: Хрватска не подржава једнострану ревизију Дејтона

ЗАГРЕБ: Председник Хрватске Зоран Милановић састао се данас са Милорадом Додиком, чланом Председништва БиХ из редова српског народа, који је у Загреб дошао на позив хрватског председника.
zoran milanovic
Фото: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandić

На састанку се разговарало о ситуацији у Босни и Херцеговини и њеним евроатлантским перспективама, затим о проблемима у спровођењу Дејтонског споразума, те о положају и правима сва три конститутивна народа, Хрвата, Срба и Бошњака, саопштено је из Кабинета хрватског председника.

"Интерес је Републике Хрватске стабилна и функционална Босна и Херцеговина, као и осигурање једнаких права Хрвата у БиХ, као равноправног и конститутивног народа. Због тога Хрватска не може остати пасивна и неће подржати иницијативе у смеру једностране ревизије Дејтонског споразума, које би угрозиле мир и стабилност у Босни и Херцеговини и југоисточној Еуропи, наглашено је у саопштењу, преноси Јутарњи лист.

Како се наводи, за остварење стабилне и функционалне БиХ важан је наставак дијалога представника сва три народа у Босни и Херцеговини, а чему је Хрватска, као пријатељска и суседна земља, спремна да да свој допринос.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести