Мировић: Циљ продуктивнија економија

НОВИ САД: Покрајинска влада ће активно учествовати у раду Покрајинског социјално-економског савета са идејом да се до краја разраде механизми дијалога између послодаваца и синдиката, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић уочи седнице тог савета. 
igor mirovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Он је том приликом казао да постоји јасна идеја да се на локалним нивоима формирају слични савети какви већ постоје на националном и покрајинском нивоу, јер је важно да се кроз разговоре дође до компромисног решења између сталних захтева послодаваца и интереса радника који су заштићени Законом о раду.

Додао је да је потребно постићи повећање продуктивности у свим компанијама, али да се са друге стране заштите сва права радника, а све у складу са основама времена у коме се налазимо.

У томе ће Покрајинска влада дати допринос, на основу механизама које има.

Укупни економски показатељи за 2017. годину су бољи него лане, али нисмо у потпуности задовољни, рекао је он.

Има још простора за ангажман у привреди и зато ће служити и овакви састаници, да се надограде економски показатељи и да се заиста у будућности Војводина постави на место на коме је увек и била, а то је статус најразвијеније регије са најснажнијом привредом, истакао је Мировић.

Он је указао на важност дијалога послодаваца и синдиката у постизању тог циља. 

Лидер Покрајинске владе напоменуо је и да је у првих девет месеци текуће године, на територији Војводине, посао добило више од 20 хиљада људи. 

Ипак, то није довољно, морамо још више запошљавати, морамо у наредне две године упослити 11 нових индустријских зона, а лично координирам ту процедуру и у Сомбору, Ссиду, Тителу, Хоргошу и многим другим срединама, каже он.

Створићемо атрактивиније услове за привлачење домаћих и страних инвеститора, а формирали смо и посебан фонд у Развојној агенцији Војводине, где је у току и конкурс, казао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Истакао је да много доприноси и Влада Србије, која има много снажније механизме за индукцију економског развоја.

Стопа незапослености на територији АП Војводине сведена на 14 са 19 одсто, наводи он, додајући да је задатак Покрајинске владе у наредних три до пет година да у Војводини та стопа падне испод 10 одсто.

На тај начин ћемо бити не само први у Србији, него ћемо стићи и просек стопе незапослености у мање развијеним земљама Европске уније, што је наш циљ, пошто не можемо да се такмичимо са најразвијенијим земљама ЕУ где је стопа незапослености три или четири одсто, рекао је Мировић.

Као велики проблем социјално - економске политике са којим се суочава Војводина, Мировић је означио одлазак људи из Србије и северне покрајине, истичући да таква ситуација није само нама својствена, већ да се са тим проблемом боре скоро све земље окружења.

Огромне су разлике у примањима између најразвијенијих земаља ЕУ и нашег региона, а тражња за новим запосленима, каква је рецимо у Немачкој, заиста је велика. Са тим ћемо се носити и у наредним годинама, то није добро, али док не будемо имали онај обим инвестиција који ће појачати тражњу за запосленима, ми нећемо имати ни веће плате у привреди и нећемо моћи да будемо конкуренти другим земљама, закључио је Мировић.

Седница ће данас окупити представнике послодаваца и синдикате радника, који ће уз посредовање надлежних институција покушати да изнађу решење које ће бити на обострано задовољство прихваћено и тако допринети развоју привреде у северној покрајини.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести