Инфраструктурним пројектима „будимо“ Фрушку гору

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Поводом представљања инфраструктурних и пројеката из области културе које реализују Покрајинска влада и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ на територији Фрушке горе, у Сремским Карловцима је одржана конференција под називом „Буђење Фрушке горе“.
igor mirovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Истакавши да је Фрушка гора за Војводину много више од географског топонима, председник Покрајинске владе Игор Мировић, изјавио је да је један од стратешких циљева владе, на чијем је челу, улагање у обнову и развој Фрушке горе.

Важна културна упоришта која овде трају вековима, као и сви они који су ту културу стварали деценијама уназад, попут Бранка Радичевића, Јована Грчића Миленка и многих других, заслужују да нашу заједничку будућност и будућност Фрушке горе темељимо на вредностима које су нам оставили, казао је Мировић.

Значај Фрушке горе огледа се и кроз постојање средњовековних православних манастира, али и Сремских Карловаца и Ирига као центара српске духовности и културе, стога ће у фокусу Покрајинске владе бити и очување и оживљавање тих вечних сведока наше историје, рекао је председник Мировић.

Све ово Фрушку гору као изузетно атрактивну туристичку дестинацију чини и чиниће доступнијом и привлачнијом и домаћим и страним туристима, поручио је Мировић.

Он је подсетио на значај реконтрукције пута од Банстола до Сремских Карловаца, која ће, како је истакао, помоћи развоју туризма и одржавању Фрушке горе у свим њеним сегментима, као и на радове на изградњи деонице Београд – Нови Сад.

Много је посла пред нама, да би Фрушка гора била ближа и атрактивнија. Уколико свако од нас угради себе у буђење Фрушке горе, она може вратити стари сјај, стари ореол, она може бити оно о чему смо сањали годинама, рекао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић рекао је да је пројекат Европска престница културе прилика да покренемо нов друштвени потенцијал, како би Фрушка гора била доступнија, видљивија и привлачнија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести