Мишчевић: Србија добила приступ свим разговорима у Бриселу и подацима о мигрантима

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић оценила је да данас потписани Административни аранжман о успостављању сарадње Европске комисије и Комесаријата за избеглице и миграције Србије у Европској миграционој мрежи, представља опипљив резултат добре сарадње и успешног напретка који Србија има у том значајном процесу.
Tanja Miščević Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Mинистарка за европске интеграције Тања Мишчевић

"Аранжман који је Србија добила у Европској миграционој мрежи је опипљив резултат добре сарадње, успешног напретка у том процесу који се завршава укључивањем у посматрачки статус Србије за Европску мрежу за мигранте", рекла је Мишчевић након што су Аранжман у Влади Србије у име Републике Србије потписали комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре у име Европске комисије, а у присуству комесарке Европске уније за унутрашње послове Илве Јохансон.

Мишчевић је то рекла у Влади Србије на конференцији за новинре одржаној са комесарком Јохансон, која је нагласила да посетом Београду жели да покаже снажну посвећеност ЕУ доброј сарадњи коју има са Србијом као важним партнером на пољу миграција и безбедности.

Мишчевић је додала да је Србија поптисивањем Аранжмана добила прилику да има приступ свим разговорима о миграцијама који се воде у Бриселу, и шире, а о којем расправљају свих 27 чланица ЕУ.

"Посматрачки статус подразумева потпуну размену информација и приступ свим базама података, то је важан корак у процесу учења и сарадње", рекла је Мишчевић и посету комесарке Јохансон Београду оценила као веома значајну.

Аранжман ће како је Мишчевић оценила помоћи и да се додатно чује глас Србије каја је веома спремна не само да помогне на поиљу миграција већ и да значајуну улогу у борби против илегалне миграције, што је један од важних елемената нашег доказивања и показивања у једном од поглавља у преговарачком процесу.

"То питање је питање шире безбедносит и грађана Србије као и грађана читаве Европе, питање које подразумева помоћ у заштити граница, које је једно од важних елекмената функционисања сваке суверене државе", рекла је она и нагласила да ће Комесеријат као посматрач учествовати на састанцима шире групе стручњака везано за повратак миграната које је како је додала и политичко и финансијско и економско пиатање за сваку државу.

ЕУ је до сада заједно са Србијом учинила пуно на јачању капацитета, учењу, знају, не само запослених у Комесеријату, МУП-у, Граничној полицији, донирајући и опрему и све што је важно за рад тих институција.

 Подсетила је да је у прекогранчиној сарадњи обезбенђено 200 миолиона евра као грант ЕУ, као подршка управљања границама.

Према њеним речима, оно што је друго важна област је интегрисано управљање границама где је кроз секторску сарадњу прекограничну обелзбеђено 28 милиона евра.

 То нису само донација већ средства која обезбеђују ширу безбендост грађана и свих који пролазе кроз Србију, рекла је Мишчевић.

Мишчевић је навела да је важан сегмент посете Јохансон, сем ове директне сарадње са ЕУ и надлежним телима, унапређење сарадње са Фронтексом и са Еурополом.

Била је то и прилика да се преставе резулати у борби против организованог криминала и кријумчарења људи, посебно миграната.

Мишчевић је подсетила и да је јако важан сегмент у остваривању обавеза у процесу интеграција у условима мигрантске кризе и отварања западнобалканске руте, био и усклађивање визног режима, тако да је Србија успела за четири месеца да уведе визе за грађане шест земаља.

"Та чињеница је у огромном проценту смањила број тражилаца азила и онемогућила илегалан улазак из Србије у ЕУ. Сада говоримо о унапређењу сарадње а наше укључивање у тај механизам и Европску мрежу за миграције је важан сегмент", рекла је Мишчевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести