Могерини:  Убрзајте реформе на Западном Балкану

БРИСЕЛ: Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини позвала је све партнере на Западном Балкану да убрзају кључне реформе и направе конкретне кораке на путу евроинтеграција.
Federika Mogerini foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Као што је јасно потврђено ове године, укључујући у Европском савету у марту и у говору председника Јункера о Стању Уније из септембра, 2018. година ће донети јединствену прилику за регион да направи неповратне кораке у циљу евроинтеграција, стављајући приоритет на неопходне реформе, посебно оне у области владавине права, правосуђа и основних права", стоји у саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) издатом после састанка Могерини са премијерима западнобалканске шесторке у Бриселу.

У саопштену се наводи да је висока представница за спољу политку и безбедност и потпредседница Европске комисије била домаћин премијерима са Западног Балкна на састанку на коме се разговарало о ситуацији у региону, са посебним фокусом на могућностима напретка региона у 2018. години у процесу евроинтеграција.Додаје се да су свих шест премијера из региона потврдили пуну посвећеност евроинтеграционом процесу.

Са обновљеном динамиком у политици проширења ЕУ и шансом да се направи важан напредак у региону, висока представница је нагласила потребу да партнери са Западног Балкана убрзају кључне реформе и испоруче грађанима региона оно што они очекују у виду конкретних корака ка ЕУ интеграцијама, наводи се у документу ЕЕАС.

У тексту се истиче да су учесници састанка нагласили своју дубоку одлучност и интерес за јачање сарадње, добросуседских односа и промоцију регионалног разумевања.У том контексту, посебно је наглашена важност разговора између председника Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија о напретку у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести