Мустафа Куртију дао рок од пет дана да формира владу

ПРИШТИНА: Председник друге по снази албанске странке, Демократског савеза Косова (ДСК), Иса Мустафа, дао је рок од пет дана мандатару Аљбину Куртију, лидеру Покрета Самоопредељење, да формира владу према досадашњем договору.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

У супротном, пише приштински Зери, Мустафа је упозорио на неуспех постизања коалиционог споразума и формирања нове владе.

Сусрет Куртија и Мустафе још није најављен.

Зери ову поруку Мустафе види као ултиматум Покрету Самоопредељења да нова влда буде формирана до краја ове седмице или ће морати да се закључи да нема услова за постизање споразума између двеју најутицајнијих албанских странака.

На јучерашњој седници Председништва ДСК, одржаној само дан након што је Курти добио мандат од председника привремеих приштинских институција Хашима Тачија за формирање владе, Мустафа је још једном захтевао од Самоопредељења да пристане на избалансирани коалициони споразум.

Уставни рок за формирање владе је почео да тече пре два дана и Куртију је преостало још 13 дана да формира владу након ванредних парламентарних избора, који су на косовској територији одржани пре три и по месеца.

По добијању мандата од Тачија, Курти је видео поруком позвао Мустафу да се ДСК врати за преговарачки сто како би коначно пронашли заједнички језик за постизање споразума о заједничком управљању.

У том позиву објављеном на фесјбук профилу, Курти је Мустафи јасно ставио до знања да неће пристати на повлачења свог страначког колеге Глаука Коњуфце за места председника парламента, што, иначе, ДСК очекује како би то место припало Мустафиној странци.

Курти је такође јасно ставио до знања да Самоопредељење није прихватило последњу понуду ДСК којом се тражи повлачење Коњуфце.

Курти је Мустафу само позвао да се врати за преговарачки сто.

Судећи по изјавама Куртија и Мустафе и Самоопредељење и ДСК тврде да желе заједничку владу, али су препреке за то евидентне.

Мустафа сматра и да Самоопредељење треба са више пажње да размотри предлог ДСК.

"Били смо у котакту са Куртијем и наш став је да треба да постигнемо споразум или да саопштимо да наши напори нису дали резултате", јасан је Мустафа.

С друге стране, Курти је изразио спремност да формира владу и без ДСК, уколико, како је рекао, та странка гласа да он буде премијер, са чим се Мустафа сагласио.

Две кључне препреке за формирање заједничке владе Самоопредељења и ДСК су позиција косовског председника, након што Тачију истекне мандат и договор да место председника парламента припадне Мустафиној странци, на шта Курти не пристаје.

Према писању приштинске Газете Експрес једине три опције у тренутној ситуацију су: Евентуални споразум између ДСК и Самоопредељења, према којем би Коњуфца требало да поднесе оставку на место председника парламента или да Аљбин Курти формира мањинску владу са 10 министара из Самоопредељења, уз подршку ДСК.

Трећа опција су нови ванредни парлааментарни избори на косовској територији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести