Наставићу борбу, српски народ више неће бити губитнички

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се половином септембра обратити нацији по питању решења за Косово и Метохију, а до тада ће, како је рекао, наставити борбу да не изгубимо све, већ да покушамо да добијемо нешто, за шта, чини му се, имамо добру прилику. 
vucic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

"Српски народ неће бити губитнички, нећемо све да изгубимо, рачунамо и са већим платама и имамо јасно зацртан пут у будућност и сигурност", истакао је Вучић у изјави за РТС.

Срби су се, каже, уплашили да се по први пут може догодити да би нешто могли и да добијемо, да не изгубимо све, јер смо на то научили, да будемо губитници, а не победници.

С друге стране, поводом критика и оптужби политичких противника, којима, каже, није добро ниједно решење, а свој предлог немају, подсећа да је у албанској штампи на дан доношења мишљења Међународног суда правде јунаком проглашен Јеремић, а он назван "сотоном", наследником Милошевића и слично.

Нарочито су те критике учестале после његових састанака са Путином, с америчким представницима, Меркел, Макроном...са лидерима сила мимо којих неће бити решења.

"Нарочито после сусрета са Макроном, јер су схватили да подршка Србији расте. Пажљиво смо градили ту позицију, трудили се да сачувамо мир и стабилност и народ на КиМ", наводи Вучић.

Неки му, напомиње, држе "патриотске придике" а не схватају да ми морамо да мислимо од чега ћемо да живимо у будућности. 

"Зато тражим компромис, да наш деца не испаштају, да не морају да пате у будућности и да их не море исте бриге као и нас", указује председник Србије.

На опаску да су бројна реаговања да не сме да пристане на поделу Косова узвратио је констатацијом да нам поделу нико ни не нуди. 

Позивајући се на своју недавну изјаву да некима ниједан предлог није добар, па ни разграничење, а да не мисле о томе да се може догодити да ћемо за 40 година бранити Врање, рекао је да је био оптимиштичан, јер се, каже, то може десити и за 20 година.

Он о томе прича отворено, за разлику од оних који седе у београдским кафићима или су свега једном били на КиМ, због неке изборне кампање.

Навео је да смо се прво трудили да сачувамо безбедност Срба на КиМ, а сада гледамо да све то унапредимо.

Састанци са европским лидерима и представницима америчке администрације, нарочито после сусрета са Маркороном, за кога је рекао да му се чини да одлично разуме ситуацију, показали су да је позиција Србије унапређена и истовремено подстакли нападе на њега.

Нападају га, истиче, и они који имају "косовску" личну карту, за разлику од њега, који има само српску личну карту, српско држављанство и пасош. 

На питање шта је јуче рекао представницима Срба са КиМ, са којима је раузговарао четири сата, Вучић је пренео да им је рекао да нема никакво решење на видику, али да ће наставити да се бори, те, када га и ако га буде имао - они ће бити први са којима ће о томе разговарати.

"Нећу ни са чим да излазим пред јавност, овде у Београду, пре него што са њима не разговарам, јер су они ти који су добили 80 одсто гласова Срба на КиМ, а тмени донели 85 одсто гласова Срба са КиМ на председничким изборима", подсетио је.

Када се, половином септембра буде обратио нацији, изнеће и цитате из докумената и извештаја разних обавештајних страних служби, чији су речник и аргументи истоветни онима које користе они који га нападају, а у Приштини важе за "јунаке". 

Јеремићу, Ђиласу и другима су се у Приштини захвалили на годишњицу мишљења МСП, док су испод његове слике написали да је "сатана, ђаво и све најгоре...".

"Па, ви да ми држите придике", запитао је Вучић и поново истракао да ће наставити да се бори и да тражи компромис.

Вучић је изразио уверење да косовски Албанци неће, до 4. августа, израдити статут ЗСО, подсећајући да је то говорио још пре четири месеца. 

„Они мисле да нам ''продају'' ЗСО као коначно решење. Имају агентуре које желе да нам то ''продају'' као коначно решење, али нема ништа од тог посла", казао је он. 

На питање о изјави Сергеја Железњака, који је у међувремену смењен са позиције на којој је био, а против поделе Косова, Вучић је рекао:

"Ја знам шта сам причао с председником Путином, али нећу то износити у јавност", рекао је, као ни садржај разговора са лидерима других утицајних држава.

Морамо, примећује, да урадимо све што је у нтересу нашег народа, али није реално да остваримо нешто без подршке САД, Русије и ЕУ. 

„Они су нам узели Косово 1999, дозволили погром над српским народом 2004, прогласили независност 2008, и излгасали у Међународном суду правде одлуку против наше суманте идеје, доневши нам пресуду којом су нам везали руке и ноге", објаснио је Вучић. 

Најавио је да ће руководство Србије наставити да се бори за интересе српског народа, додајући да они који нападају свако решење - немају ниједно да понуде. 

„Једино решење које нуде је да укинемо ријалитије, а они су увели Великог брата и зарађивали на томе. То им је ваљда и решење за Косово. Ја ћу да наставим да се борим, даноноћно", поручио је он. 

Вучић је подвукао да српски народ више неће бити губитнички. 

„Нећемо више све да губимо као што је то био случај до сада. Имаћемо бољу будућност са већим платама и пензијама, више фабрика, са јасно зацртаним путем у будућност и сигурност", казао је он. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести