Обрадовић: Нови рок за уређивање плата у јавном сектору

БЕОГРАД: Министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић изјавила је данас да ће нови систем плата у јавном сектору бити у примени од јануара 2022. године уместо од 1. јануара 2021. године.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović  Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић  Фото: Танјуг/видео

Обрадовић је, образлажући четири закона у области радних права и плата, рекла да је узрок нових рокова сложена епидемиолошка ситуација проузрокована пандемијом корона вируса у Србији током 2020. године која је, како каже, довела до додатног оптерећења у раду јавног сектора.

"Имајући у виду да је тешко предвидети дужину трајања овакве епидемиолошке ситуације, као и последице које она може проузроковати на несметано функционисање целокупног јавног сектора, предложено је да се као рок за почетак примене наведених закона одреди јануар 2022. година", рекла је Обрадовић.

Она је истакла да приоритет и стратешко опредељење Владе и надаље остаје потпуна имплементација мовог система плата у јавном сектору, наводећи да су у претходном периоду постављене одбре основе за реформ у тој области.

Обрадовић је навела да се Предлогом измена Закона о државним службеницима помера рок за државне органе за почетак примене обавезности спровођења конкурсног поступка за рад на одређено време због повећаног обима.

“Предлажемо да се као нови рок за почетак примене ове одредбе одреди 1. јануара 2023. године, уместо 1. јануара 2021. године, како се пре свега не би угрозила ефикасност рада државних органа, нарочито у околностима изазваној пандемијом вируса КОВИД 19”, навела је министарка.

Обрадовић је замолила посланике да се током рапсраве, када се говори о одлагању тих закона, не концетришу само на критику зато што се још једном помера рок за почетак примене закона, већ да то посматрају у контексту шире слике, односно да је у току свеобухватна реформа јавне управе у Србији.

Обрадовић је образложила и Предлог закона о задуживању Србије код Уникредит банке за потребе финансирања пројекта Рума-Шабац-Лозница, наводећи да се Србија задужује 467 милона евра.

Она је додала да је то један од приоритетних пројеката који је важан за развој и повезивање око 600.000 људи.

Поред завршетка пројекно-техничке документације, финансираће ће обухватити и изградњу три деонице, прва је Рума-Шабац од аутопута Е70 петља Рума до моста преко Саве у Шапцу дужине 21,14 километара, друга деоница је изградња моста преко Саве у Шапцу, а трће је изградња брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести