Опозиција против предлога да Табаковић буде гувернер НБС

БЕОГРАД: Опозиција неће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера Народне банке Србије, а као разлоге наводе да она ради у интересу банака и да је направљен преседан јер је за ту функцију предложен страначки функционер.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Посланици ДС неће подржати ниједан од законских предлога, рекла је Александра Јерков новинарима у Скупштини Србије.

Када су у питању закони који се баве заштитом националних мањина, решења су превазиђена и у модерном свету напуштена. Та решења нуде наставак страшне страначке контроле над правима националних мањина, рекла је Јерков.

ДС не подржава ни избор Табаковић за гувернера НБС, додала је Јерков подсетивши да је нису подржали ни прошли пут када је била предложена за ту функцију и оценила да је СНС направила „опасан преседан“ тиме што је високу страначку функционерку предложила на ту функцију за коју закон прописује „да не смеју да се налазе страначки функционери“.  

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић каже да они неће подржати предлог да Табаковић буде реизабрана, додајући да такав предлог сматра „скандалом“ јер је, наводи, у свом шестогодишњем мандату „учинила да банке буду заштићене, а банкарски клијенти оштећени“ и додао да је „своју плату од 5.000 евра требало да добије из банкарских извора, а не из буџета Србије“. 

Посланик СРС Немања Шаровић је критиковао то што су све тачке дневног реда обједињане у једну расправу и додао да то што Табаковић данас није присутна у парламенту јасно показује да је „побегла од критика и криминала који јој се овде ставља на терет“.

Он је упитао и зашто још увек није донет Закон о утврђивању порекла имовине иако је то више пута обећавано.

Посланица ДЈБ Бранка Стаменковић рекла је да се противи избору Табаковић за гувернера НБС, и да је она водила рачуна о партијским а не интересима грађана. 

Стаменковић је рекла и да је Табаковић била и подигла кредит и то оценила „афером“. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести