Орлић и Меклауд о актуелним питањима и сарадњи две земље

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Владимир Орлић разговарао је данас са амбасадорком Велике Британије у Србији Шан Маклауд о наставку билатералне сарадње и актуелним политичким питањима.
Vladimir Orlić / Tanjug
Фото: Tanjug

Током првог сусрета амбасадорке са председником Скупштине од његовог ступања на дужност, Орлић је навео да су билатерални односи две земље на високом нивоу и указао на могућност даљег јачања парламентарне сарадње, пре свега кроз активности посланичких група пријатељства у оба национална парламента, саопштено је из Народне скупштине.

Амбасадорка Маклауд сложила се да је парламентарна сарадња од изузетног значаја и изразила је наду да ће и будућа Посланичка група пријатељства са Великом Британијом бити бројна као у претходном сазиву.

Председник скупштине искористио је прилику да захвали Британији на подршци коју пружа Србији на њеном европском путу и реформама које се са успехом реализују.

Резултати парламентарних и председничких избора недвосмислено говоре о снажној, континуираној подршци грађана државној политици коју води Србија, на челу са председником Александром Вучићем, истакао је Орлић.

На састанку је било речи и о економској сарадњи и улагањима у инфраструктурне пројекте, где је Маклауд истакла бројне могућности које отвара присуство британске кредитне агенције ''''УК Export Финанце'''' у Србији.

Ова агенција већ подржава пројекат изградње Моравског коридора.

Орлић је указао да су као предуслов за даљи економски развој неопходни мир и стабилност, и додао да Београд улаже велике напоре за њихово очување на Косову и Метохији, имајући у виду да се српски народ на том простору суочава са великим изазовима и тешким притисцима, изазваним неодговорним потезима Приштине.

''''Ми остајемо привржени дијалогу и тражењу мирних решења, чувајући у сваком тренутку свој народ и његове виталне интересе“, навео је Орлић.

Поред наведених тема, саговорници су разговарали и о енергетској ситуацији у Европи, економским изазовима и односима у региону, и сагласили се да постоји значајан простор за унапређење различитих видова сарадње између две државе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести