Османијева тражи да Албанија осуди "српски геноцид"

ТИРАНА: Вршилац дужности косовског председника Вјоса Османи затражила је данас у разговору са председником Албаније Иљиром Метом у Тирани да Албанија у скупштини усвоји резолуцију којом се "осуђује српски геноцид".
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео
"Желимо да скупштина Албаније усвоји резолуцију којом би се осудио геноцид над Абанцима на Косову. То је учинила наша скупштина и желимо да Албанија буде иза нас, како бисмо били јединствени", рекла је Османи на заједничкој конференцији за медије после сусрета.
 
Она је поручила да би Албанија требало да буде снажан глас у међународним организацијама у којима Косово још нема чланство.
 
"Знате да је пут Косова увек био пун изазова, цео наш процес изградње државе. Ми смо имали Албанију на својој страни. Истина је да је Србија починила ратне злочине и геноцид и нема друге истине, а цео свет је то видео. Али да не би поништили истину, потребна нам је подршка Албаније, да буде наш глас тамо где немамо гласа", рекла је Османи.
 
Мета је истакао је да је важно продубити сарадњу Албаније и Косова и тако "учинити границу невидљивом".
 
"Међудржавна граница не само да ће бити невидљива, већ ће се људи приближити и разменити искуства. Уверио сам председницу Османи да ћемо и даље подржавати суверенитет и територијални интегритет Косова", рекао је Мета.
 
Он је поздравио то што су се бивши лидери ОВК одазвали Специјалном суду у Хагу не би ли, како је навео, "потврдили истину и оповргнули наводе о ратним злочинима".
 
"Похвалио сам достојанствени став и изразио подршку ОВК и косовским институцијама да се суоче са правдом да још једном потврде косовску правду", истакао је Мета.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести