Патријарси Јован X и Иринеј код Вучића 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са патријархом антиохијским и целог Истока Јованом X и патријархом српским Иринејом, а патријарх Јован X се нарочито захвалио Вучићу на личном ангажовању и посвећености коју је као председник Владе, а сада као председник Републике, пружао и пружа СПЦ. 
Vucic i patrijarsi/TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

У срдачном и пријатељском разговору поглавар древне православне цркве на Блиском истоку упознао је председника Вучића са искушењима кроз која је током ратних година пролазио православни народ Сирије и нагласио историјску блискост и повезаност Антиохијске и српске патријаршије, као и задовољство вишедневном посетом Србији, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Вучић је изразио наду да ће народ Сирије у будућем периоду осетити благодети мира и слободе, те да ће ратне патње и страдања остати у прошлости. 

Посебна тема разговора председника са двојицом патријараха био је тежак положај српског народа на Косову и Метохији.

Председник је упознао Јована X са позитивним резултатима реформи које се спроводе у Србији и истакао значај јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ, који ће бити обележен током 2019. године, а којом приликом ће Храм Светог Саве, са окончаним радовима на другој фази мозаика, засијати новим сјајем.

Сусрету председника и двојице патријараха присуствовали су митрополити Акре Василије, Њујорка и Северне Америке Јосиф, митрополит загребачко-лубљански Порфирије, епископи бачки Иринеј, шумадијски Јован.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести