Почасна паљба на Петроварадинској тврђави уочи Сретења (Видео)

Припадници Гардијске бригаде Војске Србије извешли су данас у 16 часова почасну паљбу поводом Дана државности Републике Србије и по одлуци председника Републике Србије.
topoviSretenje08_RHA
Фото: Dnevnik.rs

Почасна паљба изведена је на Петроварадинској тврђави, на платоу испред Музеја Града Новог Сада, код сата.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да сама чињеница да се почасна паљба у исто време изводи у три града Србије и да њој присуствују припадници МУП-а и Војска Србије, показује државно јединство и заједништво.

"То је и показатељ једне укупне политике и односа који треба да имамо према државним празницима, према војсци, према полицији, према застави и свим симоблима државе и уверен сам да ћемо то заједнички чинити и у будућности", казао је Мировић истакавши да ће се у години обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Србији уложити доста напора да све институције Републике Србије буду још снажније.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да је почасна паљба снажна симболика којом се данас Србија одужује прецима који су свим грађанима оставили слободу и завет да се боре за модерну и независну земљу, те да се боре за своју децу како би Србија била уважена и респектована од стране међународних пријатеља и сарадника, али и од стране сопственог народа и свих грађана који живе у њој.

Фото: Dnevnik.rs

"Поносан сам на све оно што Србија данас представља, на оно што председник Србије ради у борби за модерну, развијену и у сваком смислу снажнију Србију и сигуран сам да више нико не може да врати Србију ни корак уназад, да Србија снажно корача унапред", казао је Вучевић који је у име Града Новог Сада честитао свим грађанима Србије Дан државности. 

Командант Копнене Војске Србије и бригадни генерал Жељко Петровић поручио је да Дан државности представља највећи празник у Србији, оценивши да је почасна паљаба уочи предстојећег празника у Београду, Нишу и Новом Саду идеална прилика да се покаже државно јединство, поготово што се то дешава у години у којој се обележава стогодишњица ослобођења Србије у Првом светском рату. 

Фото: Dnevnik.rs

Почасна паљба уочи Дана државности Србије, односно хришцанског празника Сретења Господњег, када је 1804. отпочео Први српски устанак и када је 1835. године донесен први устав, изведена је по први пут у Новом Саду у модерној историји наше земље.

Дан државности слави се 15. фебруара, када је 1835. године донет први Устав Књажевине Србије - Сретењски устав

Р. Д.

Фото: Р. Хаџић

 

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести