Почела седница Савета безбедности УН о Косову

ЊУЈОРК: У Њујорку је данас по подне почела седница Савета безбедности УН, на којој ће бити разматран најновији извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову.
Ivica Dačić na sednici SB UN Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Србију на седници представља први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић који ће у излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а у извештајном периоду, односно изнеће српску оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

Извештај генералног секретара УН ће Савету безбедности представити његов специјални представник на Косову, Захир Танин.У свом Извештају, који је раније објављен, Гутереш је поновио значај дијалога између Београда и Приштине, истичући важност спровођења договора који су постигнути још 2013. године.

Он је указао и на значај даљег напретка у нормализацији односа Београда и Приштине, за који је истакао да изискује чврсту посвећеност, признајући да је примена споразума потписаних 2013. често одлагана.

Први човек Уједињених нација је, у свом редовном тромесечном извештају амбасадорима Савета безбедности, такође, упозорио косовске лидере да се уздрже од запаљивих изјава у вези са почетком рада Специјалног суда који ће, под окриљем ЕУ, процесуирати злочине које су током рата починили припадници ОВК.

Приштину би требало да представља амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести