Почео Светски економски форум у Давосу

ДАВОС: У живописном швајцарском ски центру Давосу данас је званично почео Светски економски форум (WEF), на којем ће светски лидери дискутовати о најактуелнијим глобалним питањима.
d
Фото: EPA/GIAN EHRENZELLER

Температура у алпском зимском одмаралишту је јутрос, у време окупљања водећих светских политичара и пословних лидера, била око минус 14 степени Целзијусових, наводи британски "Гардијан".
Ове године је, међутим, разочарао изостанак неколико кључних политичких лидера, попут америчког председника Доналда Трампа који је учешће отказао како би се фокусирао на финансијску блокаду владе у Вашингтону, оцењује тај лист.

Одсутна је и британска премијерка Тереза Меј која мора да се фокусира на преговоре о Брегзиту, као и француски председник Емануел Макрон који је остао код куће због протеста "жутих прслука".
Међутим, и даље је планирано обраћање бразилског председника Жаира Болсонара, јапанског премијера Шинза Абеа и немачке канцеларке Ангеле Меркел.
Председник Србије Александар Вучић, такође, учествује на форуму у Давосу, где ће имати бројне билатералне сусрете са светским званичницима, пре свега с немачком канцеларком Меркел, затим са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом, премијером Словеније Марјаном Шарецом, као и с председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем, саопштено је из кабинета председника Републике.

Предвиђени су и сусрети председника Вучића с другим званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.
Током боравка у Давосу, Вучић ће се обратити скупу на тему "Слобода медија у кризним ситуацијама" и присуствоваће бројним сесијама WEF-а.
Иако су учесници Давоса забринути због климатских промена, многи од њих су, ипак, одлучили да на форум дођу приватним авионима, примећује "Гардијан".
Чак 1.500 приватних летова ће ове недеље бити реализовано због доласка делегата на форум у Давос, процењује индустријска групација Ер Чартер сервис.

На овогодишњем Давосу планирано је око 350 сесија, а данас ће, како је најављено, бити одржане конференције о хуманитарној кризи, затим специјално обраћање председника Бразила Жаира Болсонара, као и специјална сесија са државним секретаром САД Мајклом Помпеом.

Рекордан скок песимизма међу корпоративним лидерима света

Истраживање консултантске куће ПрајсвотерхаусКуперс (PwC) показује "рекордан скок песимизма" међу корпоративним лидерима света, чији је пословни сентимент потонуо због трговинских спорова, успоравања глобалног раста и ишчезавања бенефита од пореске реформе председника САД Доналда Трампа.
Према резултатима најновијег издања годишњег истраживања PwC-а, спроведеног међу генералним директорима компанија, 30 одсто њих очекује смањење глобалног раста у овој години, што је шест пута више него годину раније, када је било 57 одсто оптимиста, извештава агенција АП.

Истраживање, објављено у понедељак уочи отварања Светског економског форума у Давосу, обухватило је одговоре више од 1.300 директора широм света и третира се као поуздана прогноза будућих економских резултата.
"Имамо изненађујући раст песимизма међу директорима о стању глобалне економије и о изгледима у наредних 12 месеци", изјавио је председник PwC-а Боб Мориц, додајући да се "поверење смањује" услед растућих трговинских тензија и протекционизма.

Тридесет пет процената генералних директора навело је да их на дужи рок брине претерана регулатива коју сматрају највећом претњом њиховом пословању. 
"Политичка неизвесност" - нова метричка категорија уведена ове године - нашла се на другом месту као ризик који угрожава пословање, показало је истраживање.

Анкета међу директорима из 91 земље спроведена је у септембру и октобру онлајн, методом непосредних интервјуа и телефоном.
Погоршање расположења корпоративних лидера је, како наводи АП, најизраженије у САД-у. Наиме, истраживање је показало да је за 41 процентних поена мање извршних директора заокружило САД као водеће тржиште за раст, као и да се оптимизам међу руководиоцима из Северне Америке стропоштао са претходних 63 на 37 одсто.

Мориц је навео да америчка доминација у светском бизнису није оно што је некад била, напомињући да су САД готово у последњих пола века биле "гравитациона оса" тржишта капитала. 
"Сада се то тежиште промерило мало више на исток", у Кину и друге делове Азије, рекао је он.

Протекционистичке мере Трампове администрације у трговини с Кином и другим кључним трговинским партнерима узимају данак - PwC је утврдио да је 98 посто америчких директора и девет од десет кинеских колега изразило забринутост због трговинских проблема између САД-а и Кине.
Мориц је такође указао на неизвесности везане за Брегзит, једноставном констатацијом: "Уопште не знаш у ком правцу ће те ствари кренути", преноси АП.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести