Покрајинска влада усвојила предлог буџета од 68,6 милијарди динара

НОВИ САД: Покрајинска влада усвојила је на данашњој седници Предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2018. годину, којим је обим буџета планиран у износу од 68,6 милијарди динара.
Sednica Pokrajinske vlade
Фото: vojvodina.gov.rs

Укупан фискални дефицит пројектован је на нивоу од 3,7 милијарди динара, што је мање од шест одсто од укупних прихода и биће покривен из сопствених средстава, односно из пренетих расположивих средстава.

Планирани покрајински буџет за 2018. годину већи је за готово пет милијарди динара у односу на „почетни“ буџет донет за 2017. годину и за 1,2 милијарде у односу на буџет након другог ребаланса у августу ове године.

У складу са програмом Покрајинске владе у коме је економски развој приоритет, што подразумева да ће се сваке године повећавати износи за капиталне расходе, што је тенденција и на републичком нивоу, основно обележје предлога буџета за 2018. годину јесте трансформација структуре ресурса у корист оне компоненте буџета која представља инвестиционе расходе, каже се у саопштењу након седнице Покрајинске владе..

За највеће стратешке пројекте националног значаја обезбеђена је подршка и учешће Републике Србије.

Субвенције су планиране у износу од 9,2 милијарде динара, што је за 2,84 процента више него у 2017. години, највише у области пољопривреде, водопривреде, за развој предузетништва, запошљавање, за изградњу нове зграде РТВ, за информисање, пре свега, на језицима националних мањина.

Наставља се и са директним субвенционисањем отварања нових фабрика и нових радних места преко Развојне агенције Војводине.

У оквиру планираног буџета, изменом његове структуре, у капиталне пројекте у свих 45 локалних самоуправа у АП Војводини биће обезбеђено 1,4 милијарди више наго у 2017. години.

Фото: vojvodina.gov.rs

Предложени буџет, поред развојне и инвестиционе, планира и мере социјалне подршке. То су, између осталих, подршка породицама за подстицање рађања, односно месечна давања за сваку породицу у којој се роди треће дете, подстицаји за вантелесну оплодњу, затим подршка ученицима и студентима за регресирање превоза, као и подршка избеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Предлогом буџета за 2018. годину, предвиђена су и средства за обнову и опремање школа и домова ученика, као и здравствених установа, чиме се обезбеђује континуитет у започетим активностима.

Расходи за запослене планирани су у износу од 2,9 милијарди динара. У ова средства укључено је планирано повећање плата 10 одсто за запослене у установама културе и установама социјалне заштите и за пет одсто за запослене код осталих корисника средстава буџета АПВ.

Расходи за задовољавање јавних потреба у другим областима у којима покрајина има надлежности предложени су на нивоу којим се обезбеђује њихова одрживост.

В. Р.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести