Посланици о Н1, Омчи, српско-руском хуманитарном центру…

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије питали су данас када ће влада српско-руском хуманитарном центру у Нишу да додели дипломатски статус, да ли има индиција да постоји “Омча за Србију” како то преносе поједини медији или је реч о узнемиравању јавности, као и да ли Н1, Нова С и Спорт клуб плаћају накнаде државним органима.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ питао је о дипломатском статусу за српско-руски хуманитарни центар, рекавши да припадници НАТО-а осим што, каже, имају канцеларију у Министарству одбране и дипломатски статус имају и друге привилегије као што је ослобађање од пореза, путарине.

"Видели смо да је то постало пар екселанс политичко питање. Председница Владе Србије Ана Брнабић би требало да објасни у чему је проблем", рекао је Шешељ, те додао да владајућа странка СНС често помиње добре односе са Русијом, па се онда, каже, поставља питање зашто тај центар не може да добије дипломатски статус.

Он је додао да су радикали прикупили 30.000 потписа за оснивање таквог центра у Војводини, а да тамошња власт то никада није ставила на дневни ред.

Посланик Покрета социјалиста Бојан Торбица је рекао да његово питање треба да се третира као прекршајна, односно кривична пријава, а питао је у вези са пословањем Н1, Нове С и Спорт клуба.

Интересовало га је одакле они емитују програм, да ли плаћају накнаде, да ли поштују све законске прописе, да ли имају дозволе за емитовање програма, да ли су уписани у регистар медија…

Посланик “Покрет за спас Србије - Нова Србија” Ðорђе Вукадиновић желео је да зна више о “Омчи за Србију” која, према писању појединих медија, подразумева разрађен план за слом Србије, као и да то припремају главне земље НАТО-а.

Вукадиновић је навео да се у текстовима помињу и убиства опозиционара и да би власт могла бити оптужена за то.

"Ја не позивам новинаре на одговорност, већ очекујем да МУП пружи информације да ли има индиција да постоји “Омча” или је у питању узнемиравање јавности", питао је Вукадиновић.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) питао је о нелегалној сепарацији песка и шљунка из водотокова, наводећи да се то у неким случајевима толерише, па се сумња да је повезано са корупцијом.

Он је истакао да тако долази до поремећаја у водотоковима и да се ремети животна средина, па је Министарство финансија питао о контроли легалности рада шљункара.

Посланик СНС Марко Парезановић рекао је да је лидер СзС Драган Ðилас подносио тужбе против медија, а да је сада, каже, дошао на идеју да од суда тражи да његовим политичким противницима забрани да га помињу у негативном контексту.

У том смислу питао је надлежне шта ће учинити да се заштити слобода медија и говора у Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести