Посланици питали о Сребреници, РТС-у, приватизацији Луке Нови Сад

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије питали су данас владу када ће заузети став о, како су навели, кампањи коју воде поједине НВО, странке и медији да се српском народу припише жиг геноцидности због Сребренице, затим да ли је РТС куповао спортска права од препродаваца - Дајрект медије, СББ и других, као и о приватизацији Луке Нови Сад.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Посланик СРС Александар Шешељ поставио је посланичко питање премијерки Ани Брнабић поводом, како каже, кампање у Србији да би се "промовисала идеја и афирмисао некакав геноцид у Сребреници".

"НВО сектор који је обилно финансиран из буџета Србије, има једини задатак да окриви Србију и спрски народ за измишљени геноцид у Сребреници. Прво, влада да заузме много чвршћи став и да се обрачуна са тим покушајима. Српски народ није геноцидан, није се десио генцид, нико не негира злочине, али када Република Србија финансира те организације, а оне шире причу о некакавом геноциду...", рекао је Шешељ.

Наводи да су и власт и опозиција сагласне да није било геноцида и да зато треба да се боре против тога да се Србима припише генцидност.

Шешељ каже да РТС добија око 80 милиона евра годишње из буџета, уз новац од претплате, те да и поред тога "редовно објављује карту Србије без КиМ".

"Када ћемо отворити питање РТС-а и како треба да изгледа национална државна телевизија", запитао је он.

Маријан Ристичевић из ПС-НС С-УС С поставио је питање Министарству кулутре када ће РТС да одговори да ли је куповао спортска права директно од организатора спортских догађаја или од препордаваца који на то немају права.

"Зашто јавни сервис не купује спортска права од организатора на пример УЕФА, када на то има права, већ то ради од оних који немају право да то емитују. Да ли је РТС куповао од Ђиласа и Шолака, односно Дајрект медије, СББ Јунајтед групе и других повезаних правних лица са Ðиласом и Шолаком", питао је Ристичевић.

Нада Лазић из ЛДП-ЛСВ-СДА Санџака је позвала је министра привреде и премијерку да се преиспита поступак у вези са приватизацијом Луке Нови Сад у име малих акционара и да им се помогне у њиховом поступку добијања акција.

Она је подсетиала да је у мају продата Лука Нови Сад компанији Порт Дубаи која је добила удео већи од 99 одсто и запитала по којим критеријума је спроведана приватизација те луке и када ће мали кационари бити уписани у евиденцију и добити акције на основу те приватизације.

Друго питање се односило на преиспитивање бонуса вредних 97 милиона динара за период од три месеца које је, како је рекла Лазић, непосредно пре приватизације поделио бивши директор Луке Нови Сад Александар Милованчев.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести