Приштина: Ратификован споразум о демаркацији са Црном Гором

ПРИШТИНА:  Посланици косовске скупштине изгласали данас су споразум о демаркацији са Црном Гором.За ту одлуку гласало је 80 посланика, док је 11 било против, преноси РТК.
Skupština Kosova, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Током дана, посланици Самоопредељења су у четири наврата бацали сузавац у скупштинску салу, покушавајући да спрече гласање. Седам посланика покрета "Самоопредељење" је ухапшено, док је шест искључено из даљег рада скупштине.Споразум о демаркацији потписан је пре две и по године у Бечу, а данас је био четврти покушај парламента да изгласа његову ратификацију.

За изгласавање је било потребно две трећине гласова посланика или 80, од укупно 120.Споразум о демаркацији границне линије са Црном Гором потписан је у августу 2015. године у Бечу, а Скупштина Црне Горе га је након тога веома брзо усвојила. Седнице косовског парламента на којима се то питање налазило на дневном реду најчешће су прекидане због баченог сузавца.

Тадашња опозиција на Косову, коју је чинио и садашњи премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, жестоко се противила овом споразуму јер су сматрали да је Косово изгубило 8.000 хектара територије. Одмах након ратификације, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини навела је на свом твитер налогу да је то "добра вест".

"Косово се креће ка визној либерализацији ЕУ за своје грађане", навела је она.Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави честитао је посланицима на доношењу ове одлуке.Косовски председник Хашим Тачи, такође, је честитао поланицима на усвајању демаркације, додајући да је сада лопта у дворишту Европске комисије да предузме кораке како би се прекинула изолација Косова.

Косовски председник Рамуш Харадинај је, тим поводом, на Твитеру написао да Косово "остаје верно владавини закона" и одао признање посланицима који су изгласали ту одлуку. Он, такође, очекује да ће ЕУ учинити оно што је обећала и укинути возни режим грађанима Косова.

ЕК поздравила ратификацију Споразума о демаркацији са ЦГ

БРИСЕЛ: Европска комисија поздравила је ратификацију Споразума о демаркацији границе између Косова и Црне Горе коју је данас усвојила Скупштина Косова."У питању је пресудан корак ка либерализацији визног режима за Косово", поручено је из Европске комисије.

"Данашња ратификација Споразума о демаркацији границе са Црном Гором од стране Скупштине Косова представља стварно достигнуцје, добродошао и конкретан напредак, врло у духу добросуседских односа и нове Стратегије Комисије за Западни Балкан. Ратификација је такође испуњење једног од кључних критеријума за визну либерализацију Косова", поручили су у заједничком саопштењу шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини и комесари за преговоре о проширењу и унутрашње послове Јоханес Хан и Димитрис Аврамопулос.

У заједничком саопштењу европски званичници наводе да је Европска комисија је 2016. године предложила Савету и Европском парламенту укидање захтева за издавање визе за грађане Косова под условом да Косово ратификује Споразум о демаркацији границе са Црном Гором и ојачали своје резултате у борби против организованог криминала и корупције. 

"Процена досадашњег резултата борбе против организованог криминала и корупције се наставља и у светлу најновијих информација које су доставиле косовске власти. Европска унија очекује да цје све стране на Косову наставити напоран рад и успјешне напоре у циљу постизања безвизног путовања за људе на Косову као и у интересу региона ", закључено је у саопштењу Европске комисије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести