Приштина усвојила платформу о дијалогу

ПРИШТИНА: Косовски парламент усвојио је данас већином гласова Платформу за дијалог о, како се наводи, коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа Беогада и Приштине.
kosovski parlament, tanjug
Фото: Tanjug/Video, arhiva

Реч је о платформи коју је Београд раније оценио као документ који доказује да Приштина не жели наставак дијалога са Београдом.Документ је усвојен у одсуству две најутицајније опзиционе партије, ДСК и Самоопредељење. 

Претходно, парламент је такође већином гласова усвојио закон о "задацима, одговорностима и надлежностима" косовске делегације у процесу дијалога, јавила је приштинска Коха. 

Харадинај: Платформа значи да су границе Косова недодирљиве

Премијер привремених приштинских институција, Рамусх Харадинај, изјавио је да данашње изгласавање закона и плаформе за наставак дијалога са Београдом, значи, како је рекао, границе Косова недодорљиве и да неће бити "трећег нивоа власти". 

Харадинај је на свом фејсбук профилу навео да закон и платформа тиму за дијалог дају овлашћења да у Бриселу представља став Приштине да су "границе Косова недодирљиве".

Навео је и да усвајање закона о задацима, одговорностима и надлежностима тзв. "државне делегације Републике Косово" у процесу дијалога са Републиком Србијом и платформом за финални дијалог свеобухватног и правно обавезујућег решења значи "очување Косова од 17. фебруара 2008.".

Тод датума Приштина је једностраним актом прогласила тзв. незавсно Косово.

"Данашњим гласањем, од већине присутне у Скупштини, отворили смо пут тиму који чине представници власти, опозиције, цивилног друштва, да представља уставне и уставне и стратешке интересе Косова. Тиме још једном сведочимо нашој посвећености миру и стабилности у региону и градњи добросуседских односа", написао је Харадинај на фејсбуку.

Љимај: Косово сада има званични став о дијалогу 

Копредседник пристинског тима за дијалог, Фатмир Љимај, изјавио је данас, након усвајања закона и платформе о наставку дијалога са Београдом, да је то добра вест јер, како је рекао, "Косово данас има званични став изгласан у парламенту о потенцијалном споразуму о нормализацији односа". 

Према његовим речима, Косово сада има закон и платформу о дијалогу са Београом у складу са косовким уставом, а у том процесу ће учествовати тим који је такође верификован у парламенту.Љимај је рекао да усвојени закон дефинише надлежности тима, пренео је приштински Косова прес.

"Закон дефинише надлежности тима, док платформа садржи принципе, којих има 10 и којих тим мора да се придржава у наставку дијалога", рекао је Љимај.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести