Привредници: Данас продавнице раде, чека нас дуготрајна борба

ЗВЕЧАН: Удружење привредника са севера Косова и Метохије одлучило је да ће радње и продавнице од данас бити отворене и апеловало на међународну заједницу да конацно схвати драматичност ситуације на северу и реагује како би пацификовала Приштину, пре него што се деси неки инцидент који би, како оцењују, могао ствари довести до тачке без повратка.
mitrovica kosovo, tanjug
Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

"Свесни смо да нас чека дуготрајна борба, која захтева јединство, труд, можда и жртвовање. Ми другу земљу немамо и ову нашу не дамо ником", рекао је синоћ Танјугу представник Удружења Радош Петровић после састанка одржаног у Звечану.

Протест упозорења је, како додаје, показао снагу, слогу и спремност за борбу Срба на северу Косова и Метохије.

"Пошто је ово протест упозорења, радње на северу које ће од данас радити, биће затворене на много дуже сваки следећи пут када на нас поново буду пуцали зато што возимо млеко, брашно, зејтин или новине на српском за српски народ на северу Косова и Метохије", рекао је он.

Петровић је навео да ће привредници сачекати 15 до 20 дана да виде шта ће се дешавати у наредном периоду, али да се надају да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину да укине таксе како би нормално пословали. 

"У случају да се то не деси, ми ћемо да радикализујемо наше мере и наш штрајк ће бити све дужи и дужи временом", упозорио је он. 

Петровић је истакао да су привредници јединствено спровели дводневни штрајк, а да су синоћ донели одлуку да покажу добру вољу и отворе радње. 

"Отворићемо своје радње, радићемо нормално, иако не можемо нормално да послујемо и увозимо робу", рекао је Петровић. 

Привредици са севера поручили су да ће сваки даљи покушај Приштине наићи на још снажнији одговор.

"Показали смо снагу, јединство, да не могу да нас сломе и да нећемо да трпимо да се пуца и напада на оне који снабдевају људе основним животним намирницама", наводи се у закључку Удружења са синоћњег састанка, након што су продавниоце на северу два дана биле затворене у знак протеста због додатних такси Приштине на робу из централне Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести