ПРОВОКАЦИЈЕ Неправилности на старту заседања Интерпола 

ДУБАИ: Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је сам почетак седнице Генералне скупштине обележило непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.
 Interpol, EPA/WALLACE WOON
Фото:  EPA/WALLACE WOON

"И поред противљења већег броја држава чланица и наравно Републике Србије да се питање пријема такозваног „Косова" уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа", рекао је Стефановић који предводи нашу делегацију у Дубаију, саопштио је МУП.

Стефановић је након почетка заседања Генералне скупштине Интерпола поручио да ће Србија наставити да се бори до самог гласања у уторак, како би показала да пријем такозваног "Косова" у Интерпол представља политизацију ове полицијске организације што је, како је нагласио, штетно не само за међународно право, већ и за све будуће полицијске операције.

Фото: Фонет/МУП

"Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу остаје само мртво слово на папиру“, нагласио је Стефановић, саопштио је МУП.


Стефановић са шефом кинеске делегације

Небојша Стефановић разговарао је данас у Дубаију са Дакијем Дуаном, шефом кинеске делегације на Генералној скупштини Интерпола, о предстојећем гласању за пријем такозваног "Косова" у ову полицијску организацију.

Дуан је током састанка рекао да Народна Република Кина подржава ставове Републике Србије по питању захтева за пријем тзв. "Косова" и да у потпуности поштује територијални суверенитет Републике Србије.

На маргинама заседања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, Стефановић и Дуан су разговарали и о досадашњој сарадњи Србије и Кине, саопштио је МУП.

Односи министарстава унутрашњих послова, као и целокупна сарадња две државе, оцењени су као одлични што, како су истакли, потврђује нераскидиво пријатељство два народа.


Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина.

„Република Србија наставља да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему тзв. „Косова“ не прође на самом гласању у уторак. Не предајемо се и борићемо се свим силама до краја. Надам се да ћемо, заједно са земљама које помажу Србији, успети да покажемо да гласање за пријем такозваног „Косова“ у Интерпол представља потпуну политизацију ове полицијске организације што је потпуно штетно, не само за међународно право, већ и све будуће полицијске операције“, нагласио је министар Стефановић.

Провокације на почетку заседања Интерпола

ДУБАИ: Први дан заседања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију обележио је низ скандала и бројна кршења процедуре у раду ове међународне полицијске организације, као и провокације приштинске делегације на рачун представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, преноси "Блиц".

Према незваничним сазнањима листа, на заседању Генералне скупштине Интерпола представници Приштине су све време сликали српску делегацију и добацивали им, а провокација је било како у сали, тако и испред у току паузе.

Према незваничним информацијама тог листа, дошло је и до инцидента, када је члан приштинске делегације, који се представио као новинар, насрнуо на једног члана тима из Србије.

Како се наводи на сајту "Блица", Генерални секретаријат Интерпола поступио је мимо процедуре приликом почетка и преузео председавање 87. заседањем седнице.

Генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег председника Интерпола Менг Хонгвеја.

Наиме, уместо да Јужнокорејанац Ким Џонг Јанг води седницу Генералне скупштине, што је био искључиво његов задатак, он је реч предао саветници за правна питања Американки Мери Родригез која је на своју руку тумачила приговоре земаља, укључујући и приговоре Србије, које су изнеле примедбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине, преноси Блиц.

Она је грубо прекршила правила и процедуре Интерпола и на себи својствен начин је водила седницу, не уважавајући примебде које јасно указују на кршење међународног права, напомиње лист.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести