Пуповац: Изасланик Србије у Грубору је порука

Председник СДСС и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац, изјавио је данас да чињеницу да председник Србије Александар Вучић у Груборе сутра шаље изаланика, тумачи као поруку.
Milorad Pupovac Foto: TANJUG/ foto HINA/ Dario Grzelj
Фото: Милорад Пуповац Фото: TANJUG/ foto HINA/ Dario Grzelj

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац, изјавио је данас да чињеницу да председник Србије Александар Вучић у Груборе сутра шаље изаланика, тумачи као поруку.

"Видим прилику већ сутра у чињеници да ће тамо бити потпредседници владе и посебни изасланик за питања несталих председника Вучића, да већ почну разговор о томе како приступити ономе што је једно од најболнијих питања, а онда и другим отвореним питањима која оптерећују односе", рекао је Пуповац за загребачку Н1 тв.

Према његовим речима, питање несталих и питање суђења за ратне злочине као два од четири до пет кључних питања, које обухвата пакет политике помирења, ствар је коју требају да решавају представници двеју влада, односно двеју држава.

Сматра да је сутрашњи одлазак представника владе и председника Хрватске Зорана Милановића у Груборе, након оног у Книну, други корак којим ће се, казао је, потврдити опредељење да се свим жртвама искаже пијетет и да се према свим страдалима односи пођеднако.

Са друге стране, додао је, јесте да се суочимо са чињеницом да је злочин у Груборима и Плавном почињен.

"Тај злочин је страшан. Не треба заборавити да је у Груборима убијено шест недужних цивила и да је у околини убијено 16 људи, по неким евиденцијама и више. Сутра ће први пут бити постављена обележја и за оне који су страдали у Плавном и у његовом засеоку. То ће бити почетак обележавања”, рекао је Пуповац.

Доћи ће, каже, и представници владе па ће се моћи решити проблеми с обновом кућа.

“Реч је о комеморативном чину, али и чину који треба да охрабри људе да се врате или да им бар имовина буде обновљена", рекао је Пуповац.

Рекао је да са удружењима ветерана нису имали проблема и да је добио само позитивне реакције на политичке одлуке.

"Насушна је потреба за другачијом политиком која ће се темељити на миру и поштеном сећању на ратна страдања", казао је Пуповац.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести