Пуповац прозвао Уставни суд Хрватске због ћирилице у Вуковару

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац изјавио је да би Уставни суд Хрватске требало да се изјасни да ли је основан закључак Градског већа Вуковара о томе да се у том граду нису стекли услови за повратак ћирилице.
m
Фото: Youtube Printscreen

Пуповац је то рекао након што је вуковарско Градско веће раније ове седмице прихватило закључак градоначелника Ивана Пенаве да се у Вуковару нису створили услове за враћање ћирилице.

Пуповац је у изјави за ријечки Нови лист рекао да је Уставни суд надлежност за права српске заједнице у Вуковару пребацио на локалну власт.

"Разумем да то може бити политичко питање у контексту функционисања владе и коалиције ХДЗ-а и СДС С-а, али Уставни суд је, што се овога тиче, развластио владу. Ми, осим тога, нашим партнерима не сугеришимо, још мање намећемо ставове. Остављамо им да сами процене шта и колико могу. Залажемо се за потпуну слободу говора", каже Пуповац.

Оценио је да је Уставни суд "омогућио да радикална политика, ако има већину у Градском већу, може да одлаже ствари, а да је притом централну власт удаљио од Вуковара".

"Очекујем да Уставни суд сада каже градоначелнику Пенави и његовим већницима да разговарају о овој теми, а не да и даље СДСС нема саговорника", каже Пуповац.

Од Уставног суда Пуповац каже да очекује да "Пенави и његовим већницима објасни да убудуће својим поступцима не погоршава слику међуетничких односа у Вуковару и онда на основу ње доноси закључке да још није време за проширења нечијих права".

Пуповац сматра да је неприхватљиво одржавање ситуације да у Вуковару "кадија истовремено и тужи и суди".

Истакао је да има све више напада на припаднике српске заједнице, што раде припадници појединих групација, које су на одређени начин подржава градски буџет.

Градско веће Вуковара је на предлог Пенаве закључило да би се "проширивање опсега права сматрало непоштовањем и неразумевањем грађана града Вуковара свих националности, који су се успротивили великосрпској агресији 1991. и њихове жртве које би у коначно довеле до нежељених последица по суживот у Граду Вуковару".

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести