Рама: Превелики притисак на Србију лош за стабилност региона

ТИРАНА: У данашњем интервјуу за бриселски портал Политико албански премијер Еди Рама изјавио је да верује да би Србија временом требало да уведе санкције Русији, али да Запад не би требало да је превише притиска, јер би то угрозило стабилност Западног Балкана.
edi rama yt
Фото: Youtube Printscreen

„Морате да схватите да је Србија у веома другачијем положају од многих других, због своје историје, због својих посебних веза са Русијом“, навео је Рама, преноси Политико.

Он је истакао да Београд у великој мери зависи од Москве у снабдевању енергентима и да од њега не би требало тражити да „прерано уради превише“ и да би у овом тренутку, увођење санкција Русији за Србију био „самоубилачки корак“, наводи бриселски портал.

„Морамо понекад да трпимо друге и разумемо шта се дешава, иначе не можемо да задржимо ову заједницу на окупу за постизање већих и бољих циљева“, нагласио је Рама и додао да је „Србија на добром путу“ и да је не треба пожуривати, јер би то било лоше за читав регион, преноси Политико.

Албански премијер је навео да не очекује да ће самит ЕУ, који ће се одржати следеће недеље, отворити пут његовој земљи за почетак преговора о чланству и за то је окривио Бугарску, јер та земља блокира пријем Северне Македоније у ЕУ, захтевајући од ње да учини уступке у билатералним споровима који се тичу језика, историје и идентитета, а ЕУ жели да истовремено реши питање чланства Албаније и Северне Македоније, па тако Тирана трпи последице бугарског притиска на Скопље, наводи Политико.

Немачки канцелар Олаф Шолц посетио је прошле недеље Бугарску у настојању да се превазиђе блокада Софије уочи предстојећег самита у Бриселу, који се одржава у четвртак и петак следеће недеље, али, Рама је у интервјуу за Политико, јасно навео да је песимиста.

„Немам никаква очекивања. Мислим да се ништа неће десити. Албанија и Северна Македонија неће званично отворити преговоре о приступању“, изјавио је он.

Северна Македонија се, са своје стране, изјаснила да „улаже напоре у доброј вери да се ангажује са Софијом“ и нагласила да "билатерални спор не би требало да одложи почетак преговора између ЕУ и њене будуће чланице", наводи бриселски портал.

Рама је потврдио да ће, уколико не буде напретка овог месеца, затражити да се кандидатура Албаније за чланство третира одвојено од кандидатуре Северне Македоније, иако званичници ЕУ тврде да би за регионалну стабилност било боље да два суседа напредују заједно ка чланству.

„Ако се ништа не деси у јуну, тражићемо да се одвојимо од овог пара који је изгубљен у преводу“, рекао је Рама, преноси Политико.

Албански лидер је у овом интрвјуу изјавио и да подржава идеју француског председника Емануела Макрона о Европској политичкој заједници - организацији која би била отворена и за чланице и за земље које нису чланице ЕУ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести