Република Српска обележава свој 27. рођендан

На Светог Стефана (9. јануара), Република Српска слави свој 27. рођендан.
srpska
Фото: Tanjug

Тачно у подне на Тргу Крајине у Бањалуци биће уприличен свечани дефиле поводом Дана Републике, а у 14 часова свечана академија у Спортској дворани „Борик”. Обележавању Дана Српске присуствоваће премијерка Србије Ана Брнабић, којој ће председница РС Жељка Цвијановић уручити Орден Републике Српске на ленти. Уручење одликовања заслужним институцијама и појединцима заказано је за 10 часова у Палати Републике. Свечаностима у Бањалуци присуствоваће патријарх српски Иринеј, као и делегација Српске листе, коју ће предводити председник те српске странке на КиМ Горан Ракић. 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић честитао је Дан Републике Српске, 9. јануар, и пожелео сваки напредак и развој, а посебно унутрашњу стабилност и национално јединство. Поручио је да „нам је Република Српска и данас пример како треба да чувамо наше националне интересе, а пре свега наше Косово и територијални интегритет Републике Србије”.

Председница Жељка Цвијановић најавила је да ће Дан Републике бити обележен свечано и достојанствено под слоганом „Поносна и вјечна”. Ових дана је наглашено да су у темеље Републике Српске уграђени животи 21.000 бораца. Обележавање 27 година постојања Републике Српске почело је јуче полагањем венаца на Споменик погинулим борцима Војске РС на бањалучком гробљу Свети Пантелија. Председница Жељка Цвијановић рекла је да је обавеза РС да се сећа свих који су за њу дали живот, и истакла да ће се у наредном периоду радити на јачању свести о значају опстанка РС и оснаживања њених институција.

„Они су Републику Српску, која је рођена у миру, одбранили у рату, и због тога данас уживамо слободу“, рекла је Жељка Цвијановић новинарима након полагања венаца на бањалучком гробљу.

Додала је да очекује да се убудуће сви окупе око важних догађаја и свега што су интереси Републике Српске.


Додикпопиограницу на Дрини

Уочи обележавања Дана Републике Српске, Милорад Додик је једним гестом покушао да сликовито покаже како гледа на границу између Србије и Републике Српске. У делу интервјуа за „Јутјуб” канал Центра за друштвену стабилност, водитељ је питао Додика, показујући на чашу воде испред њега, шта би урадио када би Дрина била вечита граница, а сва њена вода садржана у тој чаши.

На то је Додик узео чашу и попио сву воду, рекавши „живели”. Он је, ипак, додао да је Дрина прелепа река и да треба да тече.

„Али она је српска река“, поручио је Додик.


„Да не водимо рачуна о томе којој политичкој партији припадамо, већ да разумемо да су, када је реч о интересу Српске, сви у оквиру једне партије која се зове јака Република Српска“, нагласила је председница Цвијановић.

Уз њу је полагању венаца присуствовао и председавајући Председништву БиХ Милорад Додик. Припадници полиције Републике Српске и ватрогасних јединица јуче су у Бањалуци имали пробу за сутрашњи свечани дефиле. Пре тога предвиђено је окупљање и постројавање учесника на стадиону Фудбалског клуба „Борац”, одакле ће се Улицом краља Петра Првог Карађорђевића упутити до Трга Крајине. Из Министарства унутрашњих послова Српске позвали су јуче грађане да 9. јануар прославе достојанствено и у миру, и да дођу у Бањалуку на свечано обележавање тог празника.

За све запослене у Републици Српској и Србе у Федерацији БиХ, односно државним институцијама БиХ, данас је нерадан дан и третира се као државни празник, иако га у већем ентитету БиХ сматрају неуставним. Тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да никакав суд не може оспорити Дан Републике Српске. На референдуму  25. септембра 2016. године грађани Српске јасно су рекли да подржавају да РС и даље празнује тај дан и да ће 9. јануар славити заувек.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ, одлуком тадашње Скупштине српског народа. Свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ. Три године касније, Републике Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као ентитет Босне и Херцеговине.

Током прославе, на снази ће бити забрана рада угоститељских и других објаката те обустава саобраћаја у ширем центру града.       

С. Станковић

Цвијановић: РС политички стабилнија и економски снажнија

БАЊАЛУКА: Република Српска је политички стабилнија и економски снажнија, упркос непрестаним притисцима, изјавила је вечерас председница РС Жељка Цвијановић.

Цвијановић је, у интервјуу за РТРС поводом Дана Републике, најавила да ће се институције Српске у овој години усредсредити на повећање животног стандарда грађана.

Истакла је да је РС, "упркос непрестаним покушајима злонамерника да буде приказана као подручје паравојних формација или економског суноврата", остварила напредак.

Између осталог, повећала је пензије, увела исплате за незапослене породиље, изградила или реновирала бројне школе и вртиће..., навела је она.

Напредак је, констатовала је Цвијановић, остварен у амбијенту двоструких правила међународне заједнице на штету Републике Српске.

Стабилност је, како је казала, очувана и након политизације трагедије породице Драгичевић из Бањалуке и својесврсне негације резултата избора.

"Погледате неке друге државе у окружењу и видите на који начин су смењиване власти, на који начин су прављени немири, на који начин се улазило или покушало ући у Скупштину. Онда из тога није тешко извући закључак", рекла је председница РС.

Цвијановић је нагласила да су грађани више него икад свесни важности очувања Републике Српске. Додаје да је Српска једини функционалан део Босне и Херцеговине и да је отпорна на било какве потресе унутар БиХ и региона.

"Кад би сутра дошло до колапса система у оквиру БиХ, гарантујем да је Република Српска та која апсолутно може да функционише и у року 24 часа или 48 часова успостави комплетан функционалан систем као да се ништа није десило у окружењу", поручила је она.

Српска ће, казала је Цвијановић, наставити да јача институције, анализира промењену снагу међународних фактора и ствара амбијент јаче економије и тиме већег животног стандарда.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести