Вучић: Република Српска неће нестати

– Република Српска неће нестати – поручио је синоћ премијер Александар Вучић из Њујорка, коментаришући изјаву генерала и начелника ратног штаба Армије БиХ Сефера Халиловића,

који је запретио нестајањем РС ако референдум буде спроведен, и додао да је мир основни приоритет за Србију. – Ми ћемо очувати мир, ми поштујемо интегритет БиХ, али све што могу да кажем то је да РС неће нестати. Моја порука је, чини ми се, веома јасна и врло снажна, а и у складу је с Дејтонским мировним споразумом.

Вучић је рекао да сви морају да разумеју да ће Србија учинити све да до нарушавања мира не дође, те нагласио да су другачије поруке, с било које стране да долазе, из БиХ или из Србије, лоше и непотребне.

– Нама треба мир по сваку цену – рекао је Вучић, додајући да ће са својим тимом размотрити да ли да због најновијих порука у региону скрати посету САД.

Он је истакао да ће Србија дати све од себе да сачува и одбрани мир и пуну стабилност Западног Балкана, што је, навео је, од највећег интереса за Србију.

Вучић је рекао да изјаве попут Халиловићеве, с било које стране да долазе, нису добре, и, наводећи да му је у Њујорку неко од саговорника рекао да би требало да буде најнасмејанији у сали, с обзиром на резултате на „неким локалним изборима”, а да га он није таквог расположења, поручио:

– Бираћу речи, али велики Антон Павлович Чехов је говорио: кад имате пушку окачену на зид у првом чину, увек у трећем чину она опали. Ми сада у овом другом чину морамо да урадимо све да сваку пушку склонимо из представе – рекао је Вучић.

Он је навео да ће ускоро разговарати с Бакиром Изетбеговићем, истичући да је важно да сви заједно радимо на смиривању тензија, а не на распламсавању ватре, јер би све друго било неодговорно.

– Такве изјаве нису добре и свакако су веома неодговорне и треба презати од људи који лако каче пушку о раме и то никада није добро. Друго је то што ја не волим да се бусам у јуначка прса и да било коме претимо и да било ко размишља о рату – рекао је Вучић.

Казао је и да је његова обавеза да уложи све напоре да сачува мир у региону, истичући да је њему страно да прети било коме и да му је важан економски напредак.

– Не волим да било ко размишља о рату и мени је данас важно да вам се похвалим да мислим да смо завршили посао око извоза говедине и млека у БиХ, то је оно што је за нас битно – навео је Вучић, и подсетио на то да Србија има суфицит у трговинској размени са свим земљама Западног Балкана, што је, како каже, нешто на чему треба да градимо своју будућност.

На питање да ли ће скратити своју посету САД због ситуације у региону, Вучић је рекао да ће о томе разговарати са својим тимом и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, али и с најближим људима у Београду.

– Било би важно, чини ми се, да останем овде јер смо више контаката остварили данас у само два или три сата проведена у Генералној скупштини УН. Мислим да је то важно за Србију, али надам се да неће доћи до погоршања ситуације јер, уколико би до тога дошло, моја обавеза је да увек будем са својим народом и с грађанима Србије – истакао је Вучић.

Он је подвукао да би било добро кад би могао да остане у САД јер предстоје важни састанци с америчким и европским званичницима, као и обраћање ГС УН.

– Не мислим да је најсрећније решење да такве прилике пропустимо, али како да вам кажем, ако буде било још неодговорних изјава и покушаја, онда... – рекао је Вучић.

На питање да ли га љуте такве изјаве, и колико, он је казао да није сигуран у то да би његова љутња, огорченост или бес нешто променили те да једино што му се чини да може да се уради јесте да „умиримо наш народ у РС и све грађане у Србији”.

– Верујем да ћемо многе проблем који постоје у нашем региону на које можемо да укажемо нашим приајтељима из света лакше решити и у доброј вери, речима и миром, него нечим што би могло значити распаљивање ватре или распламсавање ватре за новим сукобима на простору бивше Југославије – рекао је Вучић, и најавио сусрет с премијером Црне Горе Милом Ђукановићем и министром спољних послова Велике Британије Борисом Yонсоном.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је изјава ратног команданта у БиХ Сефера Халиловића о уништењу РС највећа претња миру и стабилности у региону. Дачић је поручио да је Србија довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење РС, те позвао међународну заједницу да хитно интервенише ако јој је, како је навео, стало до мира.

– Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове претње треба схватити озбиљно јер показују да постоје ратни планови, који се базирају на процени да Република Српска не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србија не може да је одбрани – навео је шеф српске дипломатије. – Свима је јасно да је референдум о Дану Реублике у РС само изговор, а да иза свега стоји намера да се ратом уништи Република Српска.

Е. Д.

 

Ускоро посета седишту НАТО-а Премијер Вучић посетиће ускоро седиште НАТО-а у Бриселу, договорено је  на састанаку председника Владе с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Вучић и Столтенберг су разговарали на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку о ситуацији у региону.

 

Молба грађанима Србије

– Молим наше грађане да нигде ни на који начин не покажу љутњу и бес према Бошњацима који живе у Србији јер то држава Србија неће толерисати ниједног тренутка и ни на који начин – поручио је Вучић.

Како је закључио, и кад постоје различите неодговорне одлуке и изјаве, „наш је посао да те неодговорне изјаве превазиђемо одговорним изјавама и то је наша обавеза да се на такав начин понашамо у будућности”.

 

Вулин: Претње РС и српском народу  су наставак фашизма

Министар рада Александар Вулин оценио је  да су претње ратног команданта војске БиХ Сефера Халиловића нестанком Републике Српске наставак фашизма, на шта, како је поручио, високи представник у БиХ Валентин Инцко не би смео да оћути.

– Претити нестанком РС и српском народу је наставак фашизма који смо у 20. веку гледали и проживели више пута – поручио је Вулин у изјави за   Тањуг.

Министар је казао да, ако је неко мислио да су упозорења премијера Александра Вучића да се неће дозволити понављање Јасеновца и „Олује” претерана и непотребна, сада може да се увери у то да су била упућена на време и на праве адресе.

– Нека нико у БиХ не помиње оружје, протеривање и нестанак јер ‘белај’ о којем Халиловић говори неће стићи само један народ. Србија тражи мир, тражи смиривање и тражи да званичници БиХ осуде претње погромом и хушкање на рат – навео је Вулин.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести