Росу ухапсиле Дејана Спахића и отеле санитетско возило

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да су данас на северу КиМ припадници Росу зауставили санитетско возило које су заједно са возачем Дејаном Спахићем одвели у непознатом правцу.
rosu kosovo
Фото: Tanjug, arhiva

О овом, како каже, скандалозном догађају, Петковић је обавестио високог представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Петковић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да се инцидент догодио око 14 сати на путу Лепосавић-Косовска Митровица код Грабовца и најавио да ће због тога бити поднета кривична пријава против Аљбина Куртија који је наставио да терорише српски народ на Косову и Метохији и који је директно наредио ову акцију.

Како је рекао Петковић дан након умиривања тензија на северу КиМ Курти креће са новим, најтежим провокацијама.

"Четири полицајца Росу до зуба наоружаних, маскирани су киднаповали Дејана, а један припадник Росу је сео за волан сантитетског возила и сви су отишли у непознатом правцу ка југу", рекао је Петковић.

Према његовим речима, Дејан Спахић превозио је инфузиони раствор из Лепосавића ка Дому здравља Косовска Митровица када му је возило РОСУ код места Грабовац препречило пут.

Спахића су ухапсили, а возило одвезли даље на југ.

Петковић каже да је циљ напада био да се заплени инфузиони материјал и наводи да Приштина забрањује довоз наших лекова у болнице на КиМ више од годину дана а да су залихе лекова све мање.

"Пет пута сам тражио у Бриселу да се реши питање лекова. Ван сваке праксе, Приштина зауставља довоз лекова, а и ово што имамо отима и хапсе возаче. Поручују Србима да не могу да се лече и да им тамо нема живота", истакао је Петковић.

Како каже Петковић, Срби на КиМ су узнемирени и бесни јер је такво понашање Куртија и Албанаца без преседана.

"Ако сада не реагује Квинта и КФОР има ко ће да заштити и сачува наше људи, јер овакво понашање у 21. веку у сред Европе је апсолутно неприхватљиво. Инфузиони раствори су сада мета Аљбина Куртија и неко треба да га унормали. Њему не може да се верује то смо видели јуче, а потвтђено нам је и данас", поручио је Петковић.

"Аљбин Курти удара и на наше болеснике, пацијенте који су у тешком стању и који чекају на ове лекове и инфузиони материјал. После удара на таблице и личне карте, сада на ред долазе и здравствене институције", рекао је Петковић.

Он је додао да је српски народ изузетно и узнемирен јер нико не зна шта је следећи потез Куртија и да је о овом догађају обавестио и Мирослава Лајчака".

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести