ЗАСЕДА СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ Распуштање парламента, па расписивање покрајинских избора

Седница Скупштине Војводине, заказана је за четвртак, а на дневном реду налази се само једна тачка: Предлог одлуке о превременом престанку мандата Скупштине Аутономне покрајине Војводине. 
skupstina vojvodine
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Како је раније за „Дневник” изјавио председник покрајинског парламнета Момо Чолаковић, иницијативу за распуштање Скупштине поднела су 93 посланика, што је много више од неопходне једне трећине прописане Статутом АПВ.

- Очекује се да ће ова одлука бити усвојена и истог дана расписујем покрајинске изборе за 17. децембар – навео је том приликом Чолаковић.

Иницијативу за распуштање Скупштине АПВ поднела су 93 посланика

Како стоји у Статуту АПВ Скупштини може превремено престати мандат на предлог једне трећине посланика. Одлуку о превременом престанку мандата Скупштина доноси већином гласова од укупног броја посланика, на седници која се мора одржати у року од 15 дана од дана подношења предлога. 


ПИК и  Надзорни одбор

Војвођански парламент, на седници  6.новембра  одредио је састав Покрајинске изборне комисије и именовао чланове Надзорног одбора за изборну кампању. Председник ПИК остаје Рајко Маринковић, заменица Александра Кешељ, док су чланови: Зоран Костић, Марко Сарановац, Мане Шкорић, Милан Плећаш, Данка Васиљевић, Горан Миливојев, Александар Бојков, Градимир Банковић, Марко Пекић, Едвина Ердеди, Игор Башнец, Немања Томашевић, Јелена Злојутро и Милош Поповић.

За чланове Надзорног одбора именовани су проф. др Горан Васин са Филозофског факултета, професорка марксизма Снежана Михајловић, професорка мађарског језика и књижевности Жужана Мацко, економиста Остоја Симетић, правници Миљан Исаков и Љубомир Апро, ванредни професор на Филозофског факултету др Борис Стојковски, ванредни професор са ПМФ-а др Растислав Стојсављевић, економиста Немања Кресојевић и истраживач-сарадник са Филозофског факултета Александар М. Гајић.


Након превременог престанка мандата Скупштине председник Скупштине расписује изборе за посланике. По Покрајинској скупштиннској одлуци о избору посланика у Скупштину АПВ од расписивања избора до гласања не може проћи мање од 30 нити више од 60 дана.

Скупштина којој је превремено престао мандат обавља само текуће и неодложне послове одређене законом и покрајинском скупштинском одлуком. У исто време када престане мандат Скупштини, престаје мандат и Покрајинској влади, која може да обавља „само текуће и неодложне послове до избора нове Покрајинске владе, одређене покрајинском скупштинском одлуком”.

Да подсетимо, актуелном сазиву покрајинског парламента мандат истиче 31. јула 2024. године. Ребалансом буyета на седници одржаној у понедељак обезбеђено је 385,5 милиона динара неопходних за спровођење покрајинских избора ове године.

Скупштина има 120 посланика, који се бирају на непосредним изборима, тајним гласањем по пропорционалном изборном систему. Избор и престанак мандата посланика, сразмерне заступљености националних мањина – националних заједница и образовање изборних јединица уређује се покрајинском скупштинском одлуком, у складу са законом.

Прву седницу Скупштине заказује председник Скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести