Селаковић: Русија остаје наш стратешки партнер

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком и поручио да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Русијом и то на темељима стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима.
selakovic
Фото: Танјуг (видео)

Селаковић је навео да је Србија задовољна постојећим интензитетом сусрета на високом и највишем нивоу и изразио наду да ће у скорије време Београд имати прилику да угости председника Русије Владимира Путина, за којег каже да је велики пријатељ српског народа, саопштило је Министарство спољних послова.

Оцењује да су посете председника Путина увек од историјског значаја за Србију и додаје да његов однос пријатељства и поверења са председником Александром Вучићем у великој мери доприноси томе да су односи двеју земаља на највишем нивоу.

Селаковић се захвалио Русији и због благовремене и великодушне помоћи у борби против вируса корона, као и на спремности да пружи материјално-техничку подршку Србији у виду тест-система и реагенаса за дијагностику.

Србија је Русији, према речима министра Селаковића, захвална и на чврстој и доследној подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету и напорима да питање Косова и Метохије решимо дијалогом, односно мирним и дипломатским средствима.

"Високо ценимо позицију Русије да ће у дијалогу Београда и Приштине подржати договор који је у складу са интересима Републике Србије", нагласио је шеф српске дипломатије.

Селаковић је додао да Србија придаје изузетан значај унапређењу економских односа са Русијом, која је за нашу земљу веома важан економски партнер, како због развијене спољнотрговинске размене, тако и због инвестиција руских компанија у српску привреду.

Руска Федерација је, како је подсетио, у 2019. била трећи спољнотрговински партнер Србије, а робна размена две земље у прошлој години повећана је на ниво од 3,5 милијарде долара.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести