Дајмо простор Београду и Приштини да решење нађу у Бриселу

ВАШИНГТОН: Амерички сенатор Рон Џонсон, који ће у понедељак и уторак боравити у Београду, оценио је да постизање решења за косовски проблем није лако, и додао да оно мора да се тражи са обе стране.
ron dzonson
Фото: Youtube Printscreen

Џонсон је за "Глас Америке" додао да САД желе да дају простор Београду и Приштини да решење нађу у Бриселу.

"Једном када постигнете неки договор, размотрићемо да ли постоји било каква забринутост, али сада желимо да дамо простор Косову и Србији да под окриљем ЕУ, нађу решење. Понаваљам, то неће бити лако, али верујем да постоји искрена жеља да се пронађе решење", рекао је Џонсон.

Џонсон је поновио да САД снажно подржавају проналажење решења за косовски проблем. 

"Глас Америке" пише да се преговори Косова и Србије о будућности њихових односа одвијају у светлу идеја о разграничењу, размени територија или "корекције граница".

Дебате су подстакле реакције у обе земље, али и поделе на међународној сцени на оне који би прихватили такво решење ако се стране слажу и оне које се противе таквим идејама због последица које би такво решење могло имати на регион Западног Балкана али и шире, наводи Глас Америке и додаје да је Џонсон оценио да су такве забринутости легитимне.

У итервјуу за Глас Америке сенатор Џонсон говорио је и о руском утицају на Балкану и референдуму о новом имену Македоније.


Сенатор Џонсон стиже у посету Србији

Иначе, амерички сенатор Рон Џонсон стиже у дводневну посету Београду, током које ће се састати с председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Џонсон је амерички званичник чијој се помоћи у новој фази дијалога Београда и Приштине надају обе стране, а један од главних разлога за то је његова оданост и блискост председнику САД Доналду Трампу.

Џонсон је члан Спољнополитичког одбора Сената и председавајући Пододбора за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, а председавајући је и сенатског Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове.

Важи за једног од кључних Трампових људи и човека задуженог за специјалне мисије, због чега његов очекивани долазак у Београд прате и медијске шпекулације да носи поруку да ће председник САД подржати, а можда и доћи у Србију да финализира евентуални договор Срба и Албанаца. 
 


САД подржавају све напоре за мир у региону

Џонсон је изјавио је да САД подржавају „све напоре за стабилан мир у региону“.

Џонсон је то рекао синоћ у Приштини, током сусрета с Хашимом Тачијем, с којим је разговарао и о дијалогу и јачању мира у региону, објављено је на сајту косовског председника.

Том приликом Тачи је рекао да ради на постизању споразума који ће имати позитивне ефекте на регион, али да ће се тешко постићи.

Како је рекао, уколико до њега и дође, мора да се постићи у пуној сагласности САД и ЕУ.

Истражујемо све могућности за постизање споразума, рекао је Тачи и поновио да ће грађани бити ти „који ће дати последњу реч о споразуму“.


Сам долазак, како год, потврђује заинтересованост за позицију и планове Београда. На то упућује и чињеница да ово неће бити његова прва посета српској престоници, пошто се у фебруару 2018. већ састао с Вучићем. 

Од Џонсона је Вучић тада затражио да помогне у стабилизацији региона, тако што ће замолити косовске Албанце да буду спремни за истинска решења, која значе компромис. 

Претходни сусрет Вучића и Џонсона у Београду десио се крајем августа 2017. Амерички сенатор тада је изјавио да се нада да ће Вучић и Србија да се супротставе покушајима да се да дипломатски имунитет Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, док је Вучић поручио да Србија доноси одлуке у складу са својим интересима.

Џонсон је и раније давао изјаве везане за руски утицај на Балкану, који сматра опасним.

Поводом Џонсонове посете Београду, председник невладине организације Ист Вест Бриџ (East West Bridge) Јован Ковачић оценио је да је веома важно да државни врх Србије представи америчком званичнику идеје за решавање питања Косова и Метохије. 

САД данас слушају шта Београд има да каже, указује Ковачић.

Он, такође, изражава уверење да посета Џонсона може да има позитивне ефекте, али напомиње да од Србије зависи какве ће поруке сенатор пренети председнику САД и администрацији у Вашингтону. 


И с Харадинајем о ситуацији у региону

Амерички сенатор разговарао је у Приштини с косовским премијером Рамушом Харадинајем о ситуацији у региону.
Харадинај је вест о сусрету с Џонсоном објавио синоћ на свом Фејсбуку уз тврдњу да је Приштина заинтересована за постизање оптималног правно обавезујућег споразума с Београдом.

Међусобно признавање одблокираће наш евроатлантски пут и у функцији је мира и стабилности у региону, написао је Харадинај.


Фото: Tanjug (video/Milan Romanjuk)

Треба да представимо наше идеје за решење питања КиМ и каква је наша визија будућности након што се тај проблем реши. Мислим да у овом тренутку Србија има шта да пружи, а у САД сада слушају шта Београд каже, што је велика ствар и зато могу да видим само позитивне ефекте овакве посете, рекао је Ковачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести