Сијарто: Учинићемо све да се убрзају евроинтеграције Србије

СУБОТИЦА: Мађарска ће предузети све напоре како би допринела економском развоју и убрзала европске интеграције Србије, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
t
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

"Не можемо да прихватимо да ЕУ не би требало да се прошири пре 2025. године и не можемо да прихватимо да Европска комисија вештачки успорава интеграцију Србије", рекао је Сијарто на маргинама заједничке седнице мађарске и српске владе у Суботици, где је, уочи скупа разговарао са српским колегом Ивицом Дачићем и министарком за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић, преноси МТИ.

Како је рекао, стварање јаке Србије је у интересу Мађарске.
"Не можемо да прихватимо да ЕУ не би требало да се прошири пре 2025. године и не можемо да прихватимо да Европска комисија вештачки успорава интеграцију Србије", рекао је Сијарто.

Он је истакао да је међу истинским присталицама евроинтеграција Србије, Мађарска једина земља која се усуђује да изађе с тим ставом.
"Главна политика Европе је против проширења, и морамо се борити у Бриселу да би дали замах процесу проширења и уклонили вештачке баријере Европске комисије", рекао је Сијарто.

Говорећи о економији, Сијарто је рекао да су Србија и БиХ "примарне дестинације" за мађарске инвестиције, и додао да је влада издвојила 10 милијарди форинти (31,1 милион евра) да подржи тај тренд.

Како је навео, мађарска Ексимбанка успоставила је кредитну линију од 110 милиона евра за подршку билатералној трговини са Србијом, док је мађарско министарство спољних послова издвојило 1,6 милијарди форинти (4,9 милиона евра) за подршку мађарском учешћу у инфраструктурним пројектима у Србији.
Позивајући се на програм мађарске владе који има за циљ промовисање мађарског пословања у северној Војводини, Сијарто је рекао да је тај план "огроман и успех који се не доводе у питање". 

Сијарто је рекао и да би две владе требало да потпишу споразум по коме би Мађарска и Србија могле да шаљу дипломате у амбасаде оне друге земље.
"То значи да ћемо моћи да обезбедимо наше присуство по најнижој цени, на местима где Мађарска нема дипломатско представништво", рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести