Симић: Бачки Петровац постаје градилиште у септембру

Најмлађи председник општине у целој Србији је 28-годишњи председник општине Бачки Петровац Срђан Симић, који каже да, иако многи имају предрасуде због његових година, очигледно је да се у Бачком Петровцу ствари померају набоље, те су грађани задовољни.
srdjan simic, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

За 14 месеци, колико обавља функцију председника општине, Симић каже да се највећа капитална инвестиција односи на путну инфраструктуру.

– Тренутно с Управом за капитална улагања спроводимо пројекат обнове пута Бачки Петровац – Кулпин, вредан 100 милиона динара, док ће општина у томе учествовати са седам милиона динара – напомиње Симић, и додаје да ће пут бити дуг пет километара и пролазити кроз цело насеље Кулпин, што је значајно за све становнике те месне заједнице.

Он каже да у последњих 30 година није толико инвестирано у село и да до сада није улагано пођеднако у све месне заједнице.

У општини сва пољопривредна предузећа запошљавају минимум 100 радника, у сезони и више од 200, док стара индустријска зона у Бачком Петровцу, према Гложану, запошљава 350 радника

– Постоје МЗ које одударају од осталих: Маглић, Гложан, Петровац, па Кулпин и тим редоследом је и улагано – напомиње Симић, додајући да је нова политика пођеднако улагање у све месне заједнице.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Он жели да свака има добар пут, канализацију, спортску халу, терене.

– Желимо да обновимо све школе и све домове здравља – каже Симић, и додаје да само Бачки Петровац има средњу школу, односно Гимназију „Јан Колар“, која за две године обележава сто година постојања.

У тој општини се 70 одсто привреде ослања на пољопривреду те се и становништво претежно бави земљом, а локална самоуправа новац од закупа државног земљишта, које се простире на више од 3.200 хектара, односно 35 милиона динара, улаже назад у пољопривреду.


Седиште Матице словачке

Словаци чине 70 одсто становништва, седиште Матице словачке је у Бачком Петровцу, највећи догађај за ту националну мањину су Словачке националне свечаности, одржане пре три недеље, којима су присуствовали и партнерски градови, званичници Владе Републике Словачке, министарства и туристи. Тада се обележава долазак Словака на ове просторе.

Како је бити најмлађи председник општине?

Године могу да буду и отежавајућа и олакшавајућа околност.

– Наравно да људи имају предрасуде јер сам постао председник општине с 27 година, али имајући у виду да сам пре тога четири године био одборник у Скупштини општине, за вођење локалне самоуправе неопходно је да се максимално посветите и да окупите прави тим људи око себе. Мој кабинет је углавном састављен од млађе популације високообразованих људи, привредника, људи који су некад били део извршне власти, с много искуства, енергије, ентузијазма, дајемо добре резулате, и то се види, те грађани морају бити задовољни – каже Срђан Симић.


Инвестициони развојни буџет те општине износи 70 милиона динара, док је цео буџет 560 милиона.

– Општина Бачки Петровац је од прошле године у финансијским потешкоћама, једина у Србији, због повраћаја нелегалног, односно неуставног самодоприноса, који је износио три одсто од плата грађана – каже Симић, и додаје да је дуг већи од 200 милиона динара, од чега је ове године исплаћено 45 милиона, а лане 35 милиона. То је укупан дуг, што не значи да ће сви грађани да траже повраћај.

– Дуг је сада, у ствари, инвестирање у грађане јер је општина Бачки Петровац узимала новац од њихових плата између три и пет година. Он се сада враћа преко мировног спора или путем адвоката јер је велики број грађана тужио општину – каже Симић, и додаје да је новац од самодоприноса ишао у буyет за развој месних заједница и општине, урађени су канализација, пречистач, базен, хала... тако да нису сви незадовољни и постоје грађани који разумеју да је то уложен новац.

По његовим речима, оно што је некада било олакшавајућа околност, за њега је сада отежавајућа. Управо из тог разлога, каже Симић, њихов развојни буyет је оптерећен и за доста ствари које би могли сами урадити траже помоћ од Покрајине и Републике, која им увек излази у сусрет. – Велико ми је задовољство што имамо такву сарадњу, а Покрајина је ове године издвојила за нашу општину нешто више од 140 милиона динара по пројектима, и то 100 милиона за пут, три милиона за обнову амбуланте, 20 милиона за пут у индустријској зони, 8,5 милиона за уређење каналске мреже, десет милиона за обнову словачког позоришта, пројекат енергетске ефикасности, санитет од Управе за капитална улагања, нешто више од девет милиона динара за обнову основне школе у Бачком Петровцу...

Бачки Петровац броји 13.200 становника, од чега је 650 незапослено, што је статистички свега 4,5 одсто.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

– По неким незваничним подацима, око 2.000 људи који се воде као становници општине, у ствари живе у иностранству, и то у Словачкој, а затим у Западној и Источној Европи – каже Симић, и додаје да се одлив грађана догодио у последње три године, и нису отишли само млади већ и становништво средњих година, али и целе породице.

Упркос томе, председник општине каже да је привреда развијена, расте и развија се, посла има и постоје могућности да се свако запосли.

– Најјача компанија у Бачком Петровцу је „ПепсиКо“, која послује у Маглићу и запошљава 700 људи – каже Симић, и додаје да Маглић броји 2.800 становника, та фабрика припада компанији „Марбо продукт“, и производи чипс, који је свако од нас јео бар једном.

У општини сва пољопривредна предузећа запошљавају минимум 100 радника, у сезони и више од 200, док стара индустријска зона у Бачком Петровцу, према Гложану, запошљава 350 радника.

– Фирме које тамо послују су „Лампоне“, „Стилби“ и друге, а у просеку запошљавају око 70 радника, затим фирме из области пољопривреде, као и Бизнис-парк, једина приватна индустријска зона у Србији – каже Симић, и додаје да уз помоћ Покрајинске владе покушавају да покрену и нову индустријску зону која би на путу за Гложан, преко моста поред саобраћајнице С-5. – Добијамо нову саобраћајницу која ће омогућити инвеститорима да послују у Бачком Петровцу, већ имамо једног заинтересованог управо за парцелу која се и наслања на тај пут, а до краја године очекује се и градња нове хале, а у питању је фабрика намештаја која ће упослити минимум 30 радника.

Аквапарк „Петроленд“ ради само у сезони, ивестиција је вредна око осам милиона евра, а да је то добро за општину, говори и податак да лети Аквапарк и спортско-рекреативне базене Маглић посети и до 8.000 туриста дневно. Нова хала, коју је финансирала Покрајинска влада, вредна милион евра, коју је отворио Игор Мировић, такође је помак јер желимо да развијемо спортски туризам, каже Симић.

У сарадњи с Републичком владом, односно „Путевима Србије“, кроз неколико дана ће кренути санација регионалног пута који пролази кроз Бачки Петровац. Вредност радова је 150 милиона динара, а у питању је једна од кључних саобраћајница Јужнобачког округа. 

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести