Словачка неће признати Косово и подржава европски пут Србије

БЕОГРАД: Словачка неће признати Косово и остаје посвећена подршци Србији на путу ка ЕУ, поручио је Лубош Блаха, председник Одбора за европска питања словачког парламента у разговору са члановима Одбора за Косово и Метохију. 
Blaha Lubos/Ilya Safarov/Ural Federal University
Фото: Ilya Safarov/Ural Federal University/Blaha Lubos

"Србија је за нас важан партнер и учинићемо све да подржимо вашу праведну борбу, јер вам је учињена историјска неправда", рекао је Блаха.

Он је поручио српским колегама да никакви притисци неће променити став његове земље, јер је то од важности за њихово национално питање и противно међународном праву, саоштило је скупштинског Одељење за односе с јавношћу.

Члан Одбора Александар Марковић изразио је задовољство посетом словачких колега, имајући у виду да две државе вежу традиционално пријатељски односи без иједног отвореног питања.

Он је захвалио на подршци Словачке европским интеграцијама Србије, а нарочито на принципијелном ставу везаном за српски територијални интегритет и суверенитет. 

"Посебно смо захвални што је Словачка гласала против пријема тзв. Косова у УНЕСКО и поздрављам нашу досадашњу парламентарну сарадњу коју ћемо надам се у наредном периоду интензивирати", поручио је Марковић. 

Он је представио делокруг рада Одбора, посебно резултате рада Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталних националних заједница на КиМ, као и сарадњу са релевантним државним институцијама, посебно Канцеларијом за КиМ. 

Марковић је подсетио да је данас положај и живот Срба и неалбанаца на КиМ тежак, посебно у енклавама где је њихов положај забрињавајућ. Међутим, слика у међународној заједници у односу на Србе почиње да се мења, чему сведочи и чињеница да је 13 земаља повукло признање Косова. 

Он је додао да је формирање косовске војске директно противно свим међународним прописима, представља кршење Резолуције 1244 УН, па чак је и у директној супротности са уставом тзв. државе Косово.

Марковић је додао да је дијалог Београда и Приштине обустављен и да се неће наставити док год су на снази таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, подсетио да Србија није повукла никакве реципрочне мере и поновио апел свим факторима у свету да се оваква одлука осуди.

"Србија је опредељена за војну неутралност, регионални мир и стабилност. Желимо добре и пријатељске односе и са великим силама попут САД, Русије и Кине, као и да постанемо чланица ЕУ“, навео је у разговору Марковић.

У разговору у коме су учествовали чланови Одбора Александар Чотрић, Мирко Крлић, Гордана Чомић и Божидар Делић било је речи о трансформацији косовских снага, односима Србије и САД и политици америчке администрације према Србији, положају Срба на КиМ и будућности дијалога Београда и Приштине.  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести