Шодер: Без договора о прихватном центру за избеглице ван ЕУ

БЕОГРАД: Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) у Београду Ханс Фридрих Шодер изјавио је данас да не постоји договор о стварању великог прихватног центра за мигранте ван територије ЕУ.
ssoder_madj_1906
Фото: Танјуг (видео)

"Јуче је на састанку министара унутрашњих послова ова идеја склоњена са стола, али не желимо да спекулишемо", рекао је он за РТС.Он је навео да би било могуће процесуирање захтева за азил ван територије ЕУ али да то не може да замени обавезе држава да примају људе којима је помоћ неопходна.

"Државе имају право да управљају својим границама, имају и обавезе да примају избеглице на својој територији, а затварање граница није рсесење", рекао је он.Када је реч о Србији, каже, сведоци смо да је захваљујући огромним напорима државе и јавности ситуација и даље стабилна. Такође је похвалио чињеницу да деца избеглица у Србији иду у школу.

"Број нових избеглица је преполовљен у односу на прошлу годину. Нема потреба за страх", рекао је Шодер.Он је рекао да не постоји избегличка криза када се погледају бројке те да самит ЕУ треба искористи за стварање мера солидарности и проналажење решења за спречавање евентуалних будућих криза.

"Криза није у бројкама миграната или избеглица које долазе, криза је у томе што државе ЕУ не могу да се договоре како да приступе овом проблему", рекао је он.Шодер је рекао да Србија има традицију доброчинства према избеглица и да грађани Србије имају разлога да буду поносни на то.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести