Србија и Словачка спремне да наставе развијајње сарадње

Министарка културе се захвалила Словачкој на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на подршци у преговорима Београда и Приштине.
 Gojković i Rosoh  Foto: Tanjug/video
Фото: Гојковић и Росох Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић и амбасадор Словачке Федор Росох, закључилису данас да две земље имају традиционално добре односе и да су спремне да их развијају и у будућности на свим пољима.

Гојковић је истакла да је за Србију важна подршка Словачке на путу Србије ка пуноправном чланству у Европску унију.

Министарка културе се захвалила Словачкој на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на подршци у преговорима Београда и Приштине.

На састанку је подвучено да постоји простор да се односи у области културе интензивније одвијају и обогате новим садржајима.

Амбасадор Росох је упознао министарку Гојковић са пројектом представљања словачке културе у оквиру којег би следеће године у Београду и Новом Саду грађанима Србије била представљена култура и традиција Словачке.

Манифестација би укључивала многе занимљиве и богате садржаје - изложбе, наступе словачких музичких група и представљање традиционалне словачке кухиње.

Амбасадор је указао и на важност да се следеће године, поводом 30 година од оснивања Вишеградске групе, организују разни културни догађаји.

Гојковић је поздравила презентовање иницијативе и дала подршку реализацији ових пројеката, чиме се јачају културне везе између два народа.

Министарка културе је нагласила и важност сарадње у области превођења и издаваштва, посебно имајући у виду да се следеће године обележава 60 година од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести