Гојковић са амбасадором Марока о јачању културних веза

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић разговарала је данас са амбасадором Марока Мохамедом Амин Белажом о културним везама Србије и Марока.
gojkovic1
Фото: Tanjug

Гојковић и Белаж су се сагласили да је сарадња у области културе изузетно значајна за унапређење укупних односа две државе и заложили да се заједничким напорима ради на промовисању културе и продубљивању свеукупне културне сарадње, саопштили су из Министарства културе и информисања.

Гојковић је захвалила амбасадору на личном доприносу за унапређење односа и истакла да је у наредном периоду могуће додатно унапредити сарадњу у култури Србије и Марока.

Министарка културе и информисања је указала да су, без обзира на географску удаљеност две земље, грађани Србије веома заинтересовани за боље упознавање са културном сценом у Мароку и напоменула да је посебно важан спој туризма и културе, по којем је Мароко познат.

Амбасадор Белаж је истакао да је у циљу продубљивања пријатељских односа значајно успостављање динамичније сарадње установа културе и нагласио да ће фокус у билатералним односима бити на сарадњи у култури, у циљу изградње мостова између два народа.

Белаж се у оквиру остварења програма сарадње у области културе посебно заложио за јачање сарадње између националних позоришта, у области музике и кореографије, гостовања изложби, као и сарадњу у области кинематографије и на пољу заштите културног наслеђа.

Гојковић и Белаж су изразили очекивање да ће у 2021. години, бити реализовани "Дани мароканског филма", када ће бити приказано пет премијерних филмова, што је било предвиђено за ову годину, али је померено због пандемије Ковида 19.

Као посебно важан пројекат за 2021. годину, Белаж је истакао да се ради на креирању "Мароканског угла" за марокански језик и културу на Филолошком факултету.

Гојковић је нагласила да је посебно важна брига о културном наслеђу и подсетила да у Мароку постоје историјска места за чију заштиту и очување обе стране имају интерес, као што су српска војничка гробља из Првог светског рата.

Министарка културе и информисања је захвалила на великој подршци Марока и по питању заштите нашег културног наслеђа на Косову и Метохији, подсећајући да је Краљевина Мароко гласала против пријема тзв. државе Косова у Унеско.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести