Српска листа: Повећање пореза на робу, антицивилизацијски чин

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа упозорила је данас да је повећање пореза на робу из централне Србије на КиМ политички мотивисан удар на интересе свих грађана, јер ће једино они испаштати због виших цена, док ће политичке елите и њима блиски трговачки лобији као и до сада профитирати на муци обичних људи. 
beograd pristina, tanjug kombo
Фото: Tanjug/Kombo

"Овиме се, такође, ствара непотребан анимозитет између српског и албанског народа и спречава сарадња привредника и општина са обе стране административне линије. Тај потез је и у нескладу са политиком либерализације трговине на којој данас почива Европска унија и стога је антицивилизацијски чин" речено је у саопштењу Српске листе.

Наводи се и да та "објава трговинског рата" припада неким мрачним временима прошлости и, порет тога што је противна ЦЕФТА споразуму, у потпуној је супротности са самом интенцијом да се између српског и албанског народа граде мироЉубиви односи и поверење.

Српска листа, као активан политички чинилац на Косову и Метохији, биће принуђена да прибегне разним видовима мирних протеста уколико неразумна одлука власти у Приштини не буде опозвана, истиче се у саопштењу.

Дачић: ЕУ мора да реагује на одлуку Приштине

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да институције Европске уније треба да реагују на одлуку Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије и истакао да је јасно да Приштина не жели дијалог. 

Дачић је на конференцији за новинаре с министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора, која је данас повукла признање Косова, рекао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином, најављеног за ову недељу, али да је питање како наставити разговор после такве одлуке Косова.

"Ово је питање којим треба да се позабаве и институције ЕУ. Видели смо саопштење, били су оштрији, изненадили су ме", рекао је Дачић и додао да је таква одлука не само у супротности са споразумом Косова са ЕУ и Цефта већ и с Берлинским процесом и идејом комесара Јоханеса Хана о заједничком економском простору.

"Бојкот српске робе, ја још нисам видео где је успео тај бојкот", рекао је Дачић.

Он је оценио да таква одлука Приштине није усмерена само према Србији, већ је и порука ЕУ да морају да им дају визну либерализацију, што ЕУ не чини.

"Ово је реакција, не иде им добро, причају да лажемо, да нападамо Косово... Ово што су сада урадили ван је сваке логике и ми чекамо и реакцију Европске уније", рекао је Дачић.

Упитан који ће бити наредни корак Београда, Дачић је одговорио: "Немамо ми шта да предузимамо кораке". 

Министар је рекао да се уочи наставка дијалога у Бриселу увек деси нешто у Приштини што га омете, зато што Приштина не жели компромис и разговор. 

Бивши министар трговине: Порез ће трајати седам дана

ПРИШТИНА: Бивши косовски министар трговине и индустрије, Бајрам Хасани, оценио је да одлука владе ду Приштини да наметне додатни порез од 10 посто за робу из Србије и БиХ, може трајати само до следећег уторка.

Хасани је у објави на „Фејсбуку“ рекао да је, док је био министар за трговину и индустрију, предузео неколико мера спрам суседних држава за производе који наносе штету косовским произвођачима.

"Свеже је у сећању да су се тим одлукама успротивиле многе моје бивше колеге из владиног кабинета, уз образложење да наносе штету односима са суседима и да крше споразум ЦЕФТА", написао је Хасани, извештава „Коха.нет.

Он је иронично навео да му је "драго када ти исти данас траже мере против Србије и Босне".

"Обзиром да их знам, сумњам да ће те мере бити дуговечне, могу да потрају само до следећег уторка“, истакао је бивши министар Хасани, који је смењен са тог положаја после годину дана, на захтев његове партије, Социјалдемократске иницијативе.


Председник опстине Бујановац: Изузмите нас из додатног пореза

БУЈАНОВАЦ: Председник општине Бујановац Шаип Камбери затражио је од косовске владе да изузме албанске произвођаче од новоуведеног пореза од 10 посто на робу из Србије.

После одлуке Владе Косово о "успостављању заштитних мера за производе који долазе из Србије", председник општине Бујановац је на Фејсбуку затражио изузеће од ових мера за албанске произвођаче и производе који се на Косово извозе из јужног дела централне Србије.

Камбери је навео да је за албанске произвођаче Косово једино тржиште.


Пацоли: Србија плаћа цену за негативно понашање

Заменик косовског премијера Беџет Пацоли изјавио је данас да је увођење пореза од 10 одсто за робу произведену у Србији Ии БииХ, “порука Србији да схвати да ће за свако негативно понашање платити цену”.

Пацоли је на свом фејсбук профилу написао да је ова мера владе у Приштини уведена реципрочно.

"Већ неко време обавештавамо европске институције о скандалозном понашању Србије и њених институција против људских права и економских слобода грађана Косова”, навео је Пацоли, који је и косовски министар спољних послова.

Додао је да већ неко време представници Приштине на форумима И састанцима скрећу пажњу на, како је навео, “скандалозно понашања српске дипломатије, посебно на пропаганду и лажне вести недемократског режима у Србији ".

Пацоли сматра да је понашањ, како наводи, “антиевропске Србије” доведено до краја, те да је “кап прелила чашу”.

"Одлуком косовске владе уведена је мера за робу увезену из Србије која је ставила тачку на стрпљење”, навео је Пацоли.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести