Стано: ЕУ очекује да Косово испуни обавезу и формира ЗСО

ПРИШТИНА: Европска унија позива Косово да испуни обавезе преузете споразумом из 2013. године потписаног у Бриселу, укључујући и формирање Заједнице српских општина (ЗСО) у местима са српском већином, рекао је портпарол Европске уније Петер Стано.
s
Фото: Tanjug/D. Pavlović

Стано истиче да успостављање ЗСО мора бити испуњено, као и остали делови Бриселског споразума.
Косово је споразумом прихватило успостављање Заједнице српских општина. Споразум је постигнут у доброј вери и намери укључених страна у дијалогу. Бриселски споразум никада није стављен ван снаге, рекао је Стано у интервјуу за Газета Експрес, а пренео портал Косово онлајн.

Портпарол ЕУ подсетио је да је Косово ратификовало Бриселски споразум и у скупштини.

Споразум из 2013. године верификован је двотрећинском већином у скупштини Косова. Тиме је Косово преузело међународну обавезу да спроведе споразум, додао је Стано.

Додао је и да се одлука Уставног суда о успостављању ЗСО погрешно тумачи на Косову.

Одлука из 2015. године у вези са ЗСО континуирано се погрешно тумачи. Суд никада није рекао да ЗСО не може бити успостављена, рекао је портпарол ЕУ.

Европска унија очекује да Косово испуни преузете обавезе током преговора Београда и Приштине.

Очекујемо да Косово поштује обавезе које је преузело у процесу дијалога, закључио је Стано.

Оснивање ЗСО затражио је и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак током званичне посете Приштини и Београду.

Портпарол Покрета Самоопредељење Перпарим Криезију није одговорио новинарима на питање какав је став лидера Покрета Аљбина Куртија у вези са испуњавањем те обавезе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести