Стефановић: Не признајемо Косово, нема санкција Русији 

БЕОГРАД: Србија не уводи санкције Русији и не пада нам на памет да признамо независност Косова и Метохије, поручио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
nebojsa stefanovic tanjug
Фото: Tanjug

"Захваљујући Александру Вучићу, држава не уводи санкције Русији, јер он има политичку снагу да може да одлучи тако нешто, свестан свега што је последица нечега таквог и не пада нам на памет да признамо независност Косова и Метохије и молим вас да тако нешто не користите у смислу напада на владу", рекао је Стефановић у парламенту.
Министар је тиме реплицирао на речи посланика радикала Николе Савић да су субвенције које држава даје страним компанијама могле да се употребе на кориснији начин по грађане.

"Не дао бог да дођемо у ситуацију да ова влада призна Косово и уведе санкције Русије. Када дође тај тренутак, а полако се маневарски прострор сужава, онда ћемо видети колико су исплативе те инвестције и колико ће у тој ситуацији остати радних места", рекао је Савић.
Полемика је почела замерком радикала на Предлог закона о планском систему Србије, који су навели да тај закон ништа неће променити, али и поновили критике на рачун европског пута Србије и давање државних субвенција страним инвеститорима.

Савић је рекао је да је европски пут - пут у пропаст, јер су тамо углавном наши непријатељи. 
Чујемо и да неке италијанске фирме, када им је истекао уговор са владом,  напуштају или се спремају да напусте тржиште. То ће урадити све фирме када процене да је то њихов интерес, рекао је Савић.
Министар Стефановић је узвратио да је интересантна теза да је “нека фирма, за коју нису сигурни чиме се бави, напустила тржиште, те да не би било лоше да чујемо која је то фирма, колико је месеци пословала, колико је добила субвенција...

Стефановић је истакао да су стране компаније у последње четири године отвориле 170.000 радних места.
Да ли је требало да, када је Сименс дошао у Србију из Немачке, за коју кажете да нам је непријатељ, људе коју су запослени у Сименсу отпуштамо, да их наговоримо да напуштају радна места? Јел то порука? Или људима у Џонсон електрику, Сваровском, предложимо да изађу из фабрика, јер се ради о инвестицијама из земаља које су нам непријатељи, упитао је Стефановић.

Истакао је да држава даје субвенције да би привукла инвеститоре, а да се исплативост тих инвестиција постиже после 14 месеци, јер од 15. месеца обим пореза, доприноса и свега што компаније плаћају превазилази оно што је држава дала.
Већ у 15. месецу имамо чист интерес. Ако су компаније биле само 15 месеци, добро је што су биле, а многе су овде више година, и шире прозиводњу попут 'Меи Те' у Обреновцу”, рекао је Стефановић.

Он је навео и да ће инвеститори, ако нема субвенција, отићи у Бугарску, Македонију, тамо где се дају субвенције.
Сада, казао је Стефановић, Србија има раст БДП-а, јавни дуг је 59,3 одсто БДП-а, најнижи до сада и испод нивоа Мастрихта.
Савић је узвратио да би све то било у реду, да држава не даје огромне субвенције, које су, према његовом мишљењу, могле да се употребе на кориснији начин по грађане.

Не дао бог да дођемо у ситуацију да ова влада призна Косово и уведе санкције Русије. Када дође тај тренутак, а полако се маневарски прострор сужава, онда ћемо видети колико су исплативе те инвестције и колико ће у тој ситуацији остати радних места, рекао је Савић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести