Тачи: Одлуку о затварању Суда за ОВК да донесе Савет ЕУ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи затражио је вечерас од скупштине да донесе одлуку којом би мандат Специјализованих већа у Хагу трајао до одлуке Савета Европске уније о затварању тог суда. 
taci
Фото: Tanjug (AP Photo/Phil Nijhuis)

Тачи је у видео снимку емитованом на његовом Фејсбук налогу рекао да верује да ће косовски посланици подржати његову иницијативу, пренело је Косово онлајн.

"Политика се не сме да се меша у правосуђе, нити правосуђе треба да се меша у политику. Веровао сам у то поџавајући успостављање међународних судова и посебних комисија у последњих 20 година. То је и даље моје уверење чак и сада када од скупштине Косова захтевам да мандат Специјализованих већа и Канцеларија специјализованог тужиоца траје до престанка мандата о чему одлучује Савет Европске уније уз консултацију са владом Косова", навео је Тачи.

Он је додао да је потребно да све буде јасно у вези са затварањем Специјализованих већа и да стога верује да ће посланици подржати његову иницијативу.

Тачи је додао да су судови које је међународна заједница именовала за суђење припадницима ОВК непоштени.

Специјализована већа и специјализовано тужилаштво Косова део су правосудног система привремених приштинских институција, али им се седиште у циљу заштите сведока, налази у Хагу.

Скупштина у Приштини је у августу 2015. усвојила амандман на Устав којим се омогућује оснивање судског тела са специјалном надлежношћу, а потом је донет ''лекс специјалис'' који је уредио његово функционисање, укључујући и поделу судија у одговарајуће панеле и успостављање специјализованог тужилаштва.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести