Tачи: Oливерове убице су у Београду

ПРИШТИНА: Председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас на годишњој  онференцији за новинаре да се убице председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића "налазе у Београду", пренео је РТК2.
Hasim Taci
Фото: Tanjug

"Убице се налазе у Београду и Београд треба да допринесе у њиховом привођењу правди", рекао је Тачи, упитан када ће бити расветљено убиство Ивановића.

Тачи је на конференцији за медије говорио о дијалогу са Србијом, припајању Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову, Специјалном суду и убиству Оливера Ивановић.Тачи каже да је након писма америчког председника Доналда Трампа све јасно, односно, да је Америка јасно ставила до знања да подржава дијалог, али и коначни споразум.

"Преговарачки тим Косова у процесу дијалога је сада ојачан и чиниће га 10-15 људи из свих сфера друштва", рекао је Тачи.Председник Косова оценио је да Косово нема чега да се плаши и позива све које је Специјални суд позвао да оду на саслушање.

Министар Вулин: Тачијеве гадости и увреде не прихватамо

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин, на питање новинара да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да је Приштина спремна за наставак дијалога иако је Србија геноцидна држава, поручио је да "можете само да се згадите и над оним који то изговара и над оним што је изговорено".

"Када такву изјаву да неко ко је осумњичен за вађење органа Србима у Жутој кући, када то каже неко ко је активно учествовао у томе да се 220.000 Срба протера са Косова и Метохије и да се никада не врате, када вам то каже неко ко активно учествује и у томе да се од доласка међународне заједнице на простор Косова и Метохије до данас убије више од 1.000 Срба и да нема ниједног јединог осумњиченог, односно осуђеног за тако нешто, када вам то каже неко ко не зна да је у Старом градском стрељано 16 Срба, када вам то каже неко ко се прави да не зна да је у ваздух дигнут аутобус са Србима и да је убијен двогодишњи Данило Цокић, онда можете само да се згадите и над оним који то изговара и над оним што је изговорено и да питате међународну заједницу докле ће моћи да слуша да се тако нешто говори о Србији", рекао је Вулин.

Он је подсетио на покушаје да се српски народ окриви и осуди као геноцидан, чак и на седници Савета безбедности Уједињених нација, и да то нигде није прошло, па чак ни у Хашком трибуналу.

"Јадна је та слика где Тачи говори пред 30 посланика, јер су га чак и сви остали његови посланици бојкотовали. Важно је ко каже, а не шта се каже. О Тачију је све испричано. На нама је да се боримо за положај српског народа и ми те гадости и увреде од команданта браће Мазреку немамо разлога чак ни да прихватимо", закључио је министар одбране. 

"Време је да се црни облак склони са Косова. Борба ОВК је била чиста и праведна", навео је он.Он је рекао и да ће се нови тим за дијалог бавити и питањем несталих лица.На конференцији се председник Косова захвалио медијима на коректном извештавању, али и критикама које су упућивали на његов рачун.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести