Трифуновић: Нисмо за бојкот,али поштоваћемо став већине

БЕОГРАД:  Бојкот избора није добро решење, каже председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић, али ће, додаје, поштовати став који буде заузео већи део опозиционих странака. 
sergej trifunovic, Tanjug
Фото: Tanjug

"Лично не мислим да је бојкот добро решење, али бих волео да чујем и другу страну, да чујем све ''умне главе'' шта имају да кажу, пре него уђемо у било шта. Ја сам за то да се направи дијалог са народом на тему шта доноси бојкот, шта односи, а шта се добија или губи изласком на изборе", рекао је Трифуновић за Тањуг.

На питање који су аргументи због којих он није склон бојкоту, Трифуновић каже да се после бојкота ништа "спектакуларно неће десити", а као пример за то позива се на недавне локалне изборе у Албанији, на којима је излазност такође била мала, а избори су, упркос томе, признати.

"Ја не видим шта бојкот доноси. Мислим да ће екипа на власти моћи регуларно да освоји изборе, и ако ми бојкотујемо. Ништа се ту спектакуларно неће десити", рекао је Трифуновић.Он је додао да у ПСГ у овом тренутку не размишљају о бојкоту и да се спремају као да ће избора бити."Боље да се спремамо, па да не изађемо, него да нас ухвате неспремне", поручио је Трифуновић.

На следећи састанак између власти и опозиције на ФПН, најављен за петак, он лично неће ићи, али хоће представник његовог покрета, међутим, изненадила га је, каже реакција јавности после првог састанка.

"Основни захтев у Споразуму са народом је био дијалог са властима око изборних услова. Не разумем сад ту врсту ''грактања'' и гадљивости која се подигла у јавности - зашто сте сели са њима? То није никакав дијалог иза затворених врата о не знам чему, него управо тражимо оно што пише у споразуму", каже Трифуновић.

Он додаје да ПСГ стреми ка уједињењу опозиције и против је сваке поделе у друштву која се дешава и коју, према његовој оцени, намеће владајућа странка. 

"Видећемо шта ће друга рунда донети, да ли ће коначно попустити и направити пречишћавање и сређивајне бирачких спискова, РЕМ мора да ради свој посао, и да неко заиста гарантује заступљеност опозиције у медијима", рекао је Трифуновић.

Наводи да је лопта "на половини терена", код власти, и да је на њима да обезбеде фер изборне услове, а то, истиче, није могуће без дијалога.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести