У свету се не води хладни, већ ледени рат

БЕОГРАД: У свету се не води хладни већ ледени рат, каже министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да се од Србије тражи да се изјасни по разним питањима као што су догађаји у Британији, трговински рат с Кином... Он је нагласио да се очекује даље заоштравање односа светских сила, повлачење дипломата. 
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

Чак најављују бојкот ЕП у фудбалу. Од нас се тражи да се изјашњавамо по разним питањима, па и о последњем догађају у Британији, трговинском рату с Кином, рекао је Дачић за ТВ Прва.

О предлогу за повлачење Бриселског споразума каже да је то алтернатива ономе што Приштина говори.

Ако такозвани премијер Косова каже да није стигао да прочита Бриселски споразум после потписивања, то је показатељ да њега баш брига за Бриселски споразум, рекао је Дачић.

Он је додао да и обичан уговор “уколико не испуњава нешто из тог уговора не важи ни за другу страну”. 

Међународна заједница и ЕУ треба да знају да иза разговора који се воде не стоји само Вучић. Овде је реч о мишљењу читавог народа, свих грађана наше земље, закључио је он.

Када је о реконструцији владе реч, лидер социјалиста и министар спољних послова очекује да разговори почну за неколико дана, али каже да то није приоритет и да је значајнија тема спољнополитичка позиција Србије и разговори о Косову.


Косово нема шансе да постане члан Унеска

Косово нема шансе да постане члан Унеска, каже Ивица Дачић и додаје да све већи број земаља размишља о повлачењу признања.

Он је додао да све већи број земаља увиђа да је била погрешна њихова одлука о признању Косова.

Коментаришући изјаву амбасадора Србије при Унеску да Косово има мање шансе да постане члан те организације него 2015 године, Дачић је за ТВ Прва рекао да је то резултат “напорне активности”.

Ми се свакодневно бавимо овим питањима. Свакодневно разговарам са нашим пријатељима из света. Био у посети Мароку, био нам је пријатељ из Алжира у посети, сутра увече долази аустријска министарка спољних послова, закључио је Дачић.


Упитан да ли је било састанка председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, он је рекао да не зна да ли је до тог састанка дошло.

Разговори с председником највеће партије треба да уследе у наредним данима, недељама, али мислим да ће почети за неколико дана, рекао је Дачић.

На питање да ли се плаши за своју позицију, он је казао да је “председник друге највеће странке у Србији” која има стратешку сарадњу са напредњацима и да је реч о дугорочним односима.

Да ли ће неко из нашег састава бити промењен све је ствар договора, рекао је Дачић и поновио да је у његовој агенди питање реконструкције није приоритет већ да је то спољнополитичка позиција наше земље и разговори о Косову.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести