Ултиматум САД: Одсудних 48 сати са Мустафину владу

ПРИШТИНА: Америчка амбасада је дала косовским институцијама „ултиматум“ да без одлагања ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором, а наредних 48 сати ће бити одсудни за опстанак косовске владе преносе приштински медији. 
Epa (Valdrin Xhemaj)
Фото: Epa (Valdrin Xhemaj)

Амбасада САД је у саопштењу навела да је, после детаљне експертске ревизије, демаркациона линија установљена споразумом коректно повучена, наводи Зери.

Време је да се стави тачка на препирке и неслагања која само наносе штету Косово и штете његовом кредибилитету, онемогућавајући грађане Косова да слободно путују. Споразум је добар, наводи се у саопштењу.

РТК јавља да су и Демпкратска партија Косова (ДПК) и Демократски савез Косова (ДСК) поздравили саопштење амбасаде.
Амерички амбасадор састаће се заједно са косовским премијером Исом Мустафом са свим посланицима ДСК.

Овај састанак се, како наводи РТК, сматра последњом надом за усвајање споразума о демаркацији у косовској скупштини као и за опстанак Мустафине владе и савез његове ДСК са ДПК, након иницијативе опозиције да се гласа о неповерењу влади. 

Мустафа је раније рекао да ће скупштина разматрати споразум о демаркацији, истог дана када ће се гласати о поверењу влади.
Косовски министар спољних послова и заменик председника ДПК Енвер Хоџај рекао је за „Епока е ре“ да су чланови владе из његове странке и руководство странке под притиском чланства да „крену новом динамиком“.

Он је рекао да ће посланици ДПК гласати  за споразум о демаркацији са Црном Гором, али да та странка још није одлучила да ли ће гласати за неповерење влади.

Према Хоџају, наредних 48 сати биће одлучујући када је реч о ставу странке о овом и другим питањима укључујући превремене изборе, преноси „Епока е ре“. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести