Весељи предлаже да се такса суспендује на 120 дана

ПРИШТИНА: Председник косовске скупштине Кадри Весељи предложио је данас да такса коју су власти у Приштини наметнуле на производе из Србије и Босне и Херцеговине буде суспендована на 120 дана, како би се у том времену створили услови за њено укидање.
veselji, youtube
Фото: Kadri Veselji, foto: screenshot/youtube

Весељи, који је тај предлог објавио на Фејсбуку, каже да је са њим прошле недеље упознао и америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета, на састанку којем је присуствовао и премијер Рамуш Харадинај.

Весељи је додао да, ако за 120 дана не буде "радикалне промене" у понашању Србије и Босне и Херцеговине, такса ће била враћена.

Он сматра да би такса требало да остане, али је ово, како каже, мера "у доброј вери према САД и ЕУ".

Весељи прецизира да се и током дана састао са амбасадором Коснетом, који му је потврдио подршку САД суверенитету и територијалном интегритету Косова и евро-атлантске перспективе.

"Косову не треба курс конфронтације са САД, нити са Европском унијом. Напротив", навео је Весељи и додао да језик условљавања спрам главних стратешких партнера, попут САД и ЕУ, неће помоћи Приштини.

Весељи наводи да је прошло већ неколико месеци од како је Приштина увела таксе од 100 одсто за производе пореклом из Србије и БиХ, као, како тврди, контра-одговор на "политичку и дипломатску активност тих држава против косовске државе, грађана и производа".

Он сматра да је то била легитимна, исправна, добра и наметнута одлука од стране приштинских институција, "које се суочавају са овом агресијом, стога ће бити на снази онолико дуго колико те државе буду водиле такву политику".

Такса, наводи, никада није била нити ће бити усмерена против САД и ЕУ, нити против њихових стратешких интереса на Косову и на Западном Балкану.

Коментаришући недавну изјаву америчке амбасаде у Приштини и писмо председника Доналда Трампа, Весељи је рекао да Косово одговара "на конструктиван начин".

"На састанку прошле недеље сам дао конкретан предлог, иза кога стојим до краја. Такса не треба да се укида, већ да се суспендује на 120 дана и да се током овог периода мора реализовати неколико конкретних услова за њену укидање. Ако и после 120 дана не будемо имали нову ситуацију, у којој би се понашања Србије и БиХ из корена променило, онда би се иста такса наставила, али и остали потези који према аутоматизму воде ка пуном реципроцитету са ове две земље", написао је он и додао:

"Мој став је да такса треба да остане као исправна одлука РК, али привремена суспензија, на рок од 120 дана, треба да се догоди као мера поверења спрам САД и ЕУ".

Весељи као разлог наводи да Косово укидањем такси "демонстрира своју непоколебљиву посвећеност према САД и ЕУ, као и према приоритетима који су постављени за Западни Балкан".

Он, такође, тврди да би тиме Косово показало да је "део политике мира и партнерства".

"Иако је став Скупштине Косова да пружи шансу дијалогу који има за циљ постизање међународно обавезујућег споразума између Косова и Србије...ми треба да пружимо могућност овом процесу и решавању свих отворених питања", каже Весељи и додао да Приштина "верује да је дијалог најефикасније и најбоље средство за превазилажење свих неспоразума на Западном Балкану".

Према његовим речима, дијалог може и треба да се води у једном формату и року који би се одредио у договору са западним партнерима Приштине.

Весељи, међутим, каже да од, како је оценио, "конструктивног приступа" Приштине у овом процесу не би требало да профитира Србија на свом путу ка ЕУ, "док су грађани Косова и даље изоловани, без права на слободу кретања у зони Шенгена".

Он наводи да Косово треба да буде посвећено успешном окончању дијалога, али да ако тај процес не резултира прихватљивим споразумом за Приштину, таксе од 100 одсто ће бити поново уведене и предузеће се друге додатне мере у погледу увођења

потпуног реципроцитета.

На крају своје објаве на Фејсбуку, Весељи наводи да су амерички захтеви "увек резултирали позитивним потезима по Косово", па зато усаглашеност Приштине са САД представља "гаранцију успеха у сваком аспекту".

"Стога, тврдоглавост спрам захтева нашег великог пријатеља није државотворна политика. Наше политичке одлуке треба да имају у својој основи интерес наше државе и наших грађана, а не ирационални приступ индивидуалних, групних и партијских политичких користи", написао је Весељи.

Он, такође, каже да "сваки став", који Приштину постави "на курс конфронтације са САД", неће никада имати његову подршку.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести