Влада помогла да се врати 4.000 људи у Србију

БЕОГРА: Влада Србије помогла је да се у земљу врати више од 4.000 српских држављана током епидемије новог корона вируса, каже министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да више нико није заглављен на аеродромима и на границама, али да се сада превозе људи који су остали без посла у иностранству.
er srbija, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић
Он је нагласио да Влада Србије не може да организује повратак сваког на "кугли земаљској", да су авиони Ер Србије ангажовани на допремању медицинске опреме коју Србија купује и коју добија из донација.
 
"Молим све за разумевање, јер је немогуће да Влада Србије организује повратак свакога. Данас је обустављен међународни саобраћај авионски, друмски, железнички. Авиони Ер Србије су ангажовани за превоз робе коју купујемо или добијамо", рекао је он.
 
Наводи да су приоритет били они који су заглављени на аеродромима и то пре свега деца, ученици, студенти, болесни, људи који су били на службеним путовањима, туристи и да је тај задатак обављен.
 
"Немамо више заглављене на аеродромима, тај проблем смо решили. Сада нам се јављају људи који су остали без посла у појединим земљама, који желе да се врате у Србију али они нису на аеродромима. У договору са председником Србије правимо приоритете, ту је укључено и Министарство саобраћаја, МУП, министарство здравља", рекао је министар за Тв Пинк.
 
Дачић каже да српских држављана, који желе да се врате, тренутно има у Индији 65, на Малдивима 23, Индонезији 53, Тајланду 80, Вијетнаму 16, Аустралији 133, Алжиру 17, Египату 25, Сомалији 7, Ниггерији 145 (радници Енергопројекта), Исланду 10, Португалији 32, Мексику 19, Конгу 13, Јапану 11, Танзанији 10, Сејшелима 4, САД 700.
 
"Они се јављају надлежним дипломатско- конзуларним представништвима, јављају се председнику Србије, премијерки. Прави се листа приоритета", навео је министар.
 
Саветовао је српским држављанима да ко може остане тамо где се тренутно налази док не прође епидемија.
 
Наводи да је јуче током дана са разних дестионација стигло 450 српских држављана, из Израела 40, из Беча 144, из Подгорице 81, Штутгарта 180 људи.
 
"Ми бесплатно превозимо наше људе, неке земље наплаћују", навео је министар и додао да ће данас стићи српски држављани из Париза и Амстердама, а да ће у наредним данима бити летови за Берлин, Франкфурт, Москву, Варшаву, Братиславу.
 
"ИЗ Београда возимо људе из ЕУ. МИ смо део механизма ЕУ и имамо договор са њима да превозимо њихове држављане из Београда у земље ЕУ, а и они наше са удаљених дестинација. Они су превезли наше људе из Перуа до Беча а одатле ми организовали превоз", рекао је министар.
 
Дачић је рекао да је Куба понудила лекове Србији и да је о томе обавестио директорку РФЗО.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести