Воднречек: Земанова изјава даје нове импулсе за КиМ

БЕОГРАД: Председник Представничког Дома Парламента Чешке Радек Вондрачек оценио је данас да захваљујући изјави председника Чешке Милоша Земана о могућем преиспитивању повлачења признања КиМ може доћи до новог импулса у решавању косовског питања, међутим, указао је и да сматра да се тренутно не може очекивати промена позиције Чешке.
1
Фото: Youtube Printscreen

Вондрачек је у Скупштини Србије током обраћања казао да не може да не помене питање Косова, јер, сматра да сви то од њега у Србији очекују, те да он не неће да избегне тему, јер се то не ради међу пријатељима.

Он је истакао да признање Косова у Чешкој Републици прате и различити спорови, наводећи да признање никада у чешком друштву није имало већинску подршку.

Подсетио је да је Посланички дом чак усвојио одлуку којом је позвао владу да се потруди да нађе друго, алтернативно решење и да будућности види у целоевропској сарадњи и учлањењем региона у ЕУ.

"На крају је ипак дошло до тога у одређеној ситуацији, под притиском и утиском аргумената који нису били прецизни и исправни што је време показало. Знам шта је чешки председник изјавио и какву су пажњу његове речи привукле у свету. Драго ми је што је то изјавио, јер то има симболички значај за пријатељство наша два народа", рекао је Вондрачек.

Уверен је, каже, да захаваљујући Земановим речима може доћи да новог импулсе у решавању питања Косова.

Вондречек је приметио да није праведно да се само од Србије нешто тражи, наводећи да би Запад требало да и од косовских Албанаца тражи неке помаке у смислу правне државе, демократске ураве, борби против корупције и тероризма и завршетка непријатељства.

"Ако се сви будемо понашали цивилизовано могуће је да ћемо наћи неки споразум", рекао је Воднречек.

Он је додао да Чешка подржава улазак Србије у ЕУ, истичући да стабилност Европе није могућа без Западног Балкана, а да стабилност Западног Балкана није могућа без Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести