ВУЧЕВИЋ: Дубоко верујем у укидање суспензије обавезног служења војног рока

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да дубоко верује у укидање суспензије обавезног служења војног рока.
с
Фото: FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Вучевић је на обележавању Дана војног спорта истакао да ће ако се поново уведе војни рок један део обуке бити у вези са спортом, као и да ће му бити неопходна помоћ представнике друштвених и спортских институција Србије, јер је како је рекао, војска без спорта незамислива.

"Није само питање наших индивидуалних успеха који су врло битни и није само питање броја медаља и постигнутих резултата, али и то је битно. Овде ви стварате и својеврстан вид социјализације, јачање витешког, колективног, тимског духа, спортски речено - промоцију и Министарства одбране и Војске Србије, промоцију правих вредности, добрих и успешних људи", рекао је министар одбране.

Он је нагласио да су Универзитет одбране и Војна академија расадник оних који треба даље да воде и чувају државу и да треба пронаћи организациона решења како да се боље уклопи спорт на нивоу који заслужује у касарнама, гарнизонима и јединицама.

Министар Вучевић се осврнуо и на наше претке који су остварили велике резултате, оставили нам озбиљан легат и обавезали нас.

"Није питање само да достигнете њихове успехе, него је питање да будете још бољи да бисте оставили и боље наслеђе генерацијама које долазе, јер смо пре свега према њима одговорни, према онима који ће доћи после нас и верујем, надам се, живим за то, бити бољи од нас у свему па и у војном спорту", рекао је министар одбране који је данас уручио је признања најуспешнијим спортистима и спортској екипи Министарства одбране и Војске Србије у 2023. години.

Обележавању Дана војног спорта присуствовао је и шеф Делегације Србије при Међународном савету за војне спортове потпуковник Негован Иванковић који је истакао да се по први пут у нашој историји обележава Дан војног спорта који је установљен као сећање на славну војничку историју прожету спортом.

"Неоспорна је чињеница да војсци припада веома значајна улога када је у питању појава и развој спорта у Србији. Настављајући дело наших славних претходника, сви који се бавимо спортском делатношћу у Министарству одбране и Војсци Србије трудимо се да будемо достојни наследници овакве богате заоставштине. Желим посебно да истакнем рад Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове ЦИСМ, као покретача замајца спортског духа у Министарству одбране и Војсци Србије", рекао је потпуковник Иванковић.

Признање за најбољег спортисту у претходној години добио је водник Ђуро Борбељ из Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране за остварене резултате учешћем у бројним тркама, док је признање за најбољу спортску екипу у 2023. години припало припадницима падобранске екипе „Небеске видре“.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести