Вучић:  Без света нема решења КиМ

БЕОГРАД:  Без света ми проблем Косова и Метохије не можемо решити и зато је важно да што више међународних фактора привучемо на нашу страну, рекао је данас председник Србије Александар Вучић додајући да мисли да САД по први пут показују жељу за решењем, за разлику од неких других.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Србије Александар Вучић поручио је да никога неће молити за будућност Србије и да ће референдум, уколико буде договора о Косову, трајати један дан.

– Ако има шансе за неки договор, а у то сумњам, рећи ћу народу шта мислим да је најбоље – казао је он, додајући да неће изаћи с референдумским питањем на начин како је то учињено у Македонији, нити ће варати грађане.

– Рећи ћемо народу: ово је план за Косово, а ви, народе, погледајте можемо ли боље, можемо ли више, или ћемо да добијемо ништа уколико то не прихватимо – одговорио је на тврдње опозиције да ће референдум о Косову трајати два дана.

– Нема с којом поквареном идејом нису кренули јер полазе од себе. Референдум су два дана држали Ђилас, Јеремић, Тадић, Коштуница и остали… Ја нећу никад, трајаће од 7 до 20 сати, као сваког другог изборног дана – подвукао је Вучић, наглашавајући да никоме неће држати лекције о патриотизму, нити га називати издајником, што неки из опозиције чине сваког дана. – Зар мислите да стварно не знам ко се све састаје у појединим општинама на северу КиМ, зар мислите да наша служба не ради ништа? Да не причам шта све које стране службе организују по том питању. Па кад бих вам рекао која имена из политичког живота су везана за које стране службе на који начин, с ким су се сусретали. Политичари за које нисте чули по 15-20 година, активирају се зато што им смета потенцијални договор и да бисмо ми Срби из Србије нешто негде могли добити. И то желе да спрече по сваку цену и зато говоре да ће Вучић да покраде референдум.

Српски председник је истакао да се, када је о Косову реч, „боримо у тешким, готово немогућим условима, да извучемо највише што можемо за свој народ и изгубимо најмање што морамо”. Уверен је у то да нећемо добити мање од онога што је Србији нуђено. Указао је на то да се не боримо против Албанаца, већ против многих западних земаља које стоје иза косовске независности, укључујући и Велику Британију.

– Видите шта ради Британија преко својих агентурних испостава у централној Србији, на Косову, на северу Македоније – предочио је.

Вучић примећује „велику нервозу” и на Западу, и у Приштини, али и у Београду, где су, каже, неки очекивали потпуни колапс политике према Косову и Метохији. Наводећи генезу проблема КиМ, предочио је да смо 1999. ратовали за КиМ против 19 најснажнијих земаља света, и то не својом кривицом. Истакао је да није од них који им се додворавају и иду у њихове амбасаде да кажу да је крив само Слободан Милошевић.


Долазе Путин и Макрон

– Макрон долази до краја године, знам и датум, али чекам да га потврди француска страна. Долази и Путин. Колико пута су стручњаци из ДОС-а видели Путина? Углавном „кромпир”, или су се видели с Путином у Москви када су дали цео НИС за 400 милиона долара – нагласио је он, и изразио уверење да ће у септембру имати прилику да види и америчког председника Доналда Трампа на пријему поводом Генералне скупштине УН.


– Он није добро израчунао и схватио куда нас води тај сукоб. Крив је што је требало да избори добре авионе и тенкове и све друго. Али, није Милошевић крив за агресију, већ они који су је проводили. Али, као резултат агресије добили смо Кумановски споразум и Резолуцију 1244 – указао је Вучић, примећујући да се у тој резолуцији не говори о Србији већ о СРЈ, те да се много чешће помињу Албанци од Срба.

Србију да повлаче за уши неће ни САД ни ЕУ, нити било ко ко спада у њихов интерес, али  без света проблем КиМ не можемо решити

Додао је да смо 2006, захваљујући неодговорности тадашњих власти, дозволили да они који су били за заједничку државу са Србијом не добију референдум, иако им је било потребно само 46 одсто, „јер се нисмо ничим озбиљно бавили пошто смо имали дихотмону и кохабитациону власт у Србији  која се тукла између себе”.

Фото: Dnevnik.rs


Вучевић спрема пројекат за „Карађорђа”

Председник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће сви наши фудбалски клубови који се такмиче у еврокуповима проћи даље јер би то било веома важно за наш фудбал пошто у том спорту предстоје велике инвестиције.

– Паре смо већ издвојили за Ниш, Нови Сад и два стадиона у Београду. Надам се да ће „Звезда” и „Партизан” те пројекте завршити. Био је код мене градоначелник Ниша, завршавају пројекат за нишки стадион. Градоначелник Милош Вучевић такође ради свој посао везано за „Карађорђа” у Новом Саду. Имамо још много тога да урадимо и желим им успеха – поручио је српски председник.

Казао је и да ће још много тога људи моћи да виде, и открио да постоје планови за изградњу атлетског стадиона, иза Блока 45 на Новом Београду, „где бисмо направили заједно са шопинг моловима и с новим фудбалским националним стадионом нови део и тиме би процветао Сурчин и Нови Београд”. Осим националног, планира се изградња стадиона у Суботици, Врању, Лесковцу, Крагујевцу, Краљеву, Лозници…


– Сотона сам и ђаво иако ниједну ружну реч о Албанцима нисам рекао, само зато што из амбиса заједно с Марком Ђурићем, Владом Србије, Аном и Ивицом, покушавам да извучем нешто за српски народ што не би било понижавајуће, што би сачувало наш образ, наш народ, јер ако се тренд настави, за 15 година нећемо имати Срба на КиМ, да заштитимо наше цркве и светиње и севрено и јужно од Ибра, да добијемо више него у Ахтисаријевом плану – објаснио је он.


Миле Китић, Томпсон и Колинда

Кометаришући изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је проусташки хрватски певач Томпсон, „нешто попут Милета Китића у Србији”, Вучић каже: „Па Миле Китић не пева 'За дом спремни'.” Ипак предочава да је хрватска председница најмање лош партнер у Хрватској.

– То довољно говори колико нам је тешко – рекао је Вучић.

Казао је и да је на Светском првенству у фудбалу, када је Хрватска играла с Аргентином, навијао „здушно за Аргентину”, као и да је навијао за Енглеску, у мечу с Хрватском, и да не види зашто то треба да крије.

– Како бих изашао оцу на очи? Да му кажем да навијем за оне због којих није видео своје најмилије? Како да навијам за те који славе уз онакве песме? – упитао је Вучић.


Казао је и да не прихвата да бахати тајкуни држе придике народу. Унутрашњи дијалог, наводи, треба да доведе до решења, а знао је да ће он довести до нервозе код западних фактора и свих оних који не желе решење.  Укључујући и Савез за Србију, како каже, фашистичко-тајкунску коалицију, фашистичку због „Двери”, а тајкунску због Ђиласа и осталих, који само желе власт, да се даље богате, и при том уништавају Србију и да је поново доведу до банкрота. Вучић је навео да ти из те коалиције на свако питање – да ли су за улазак у ЕУ, како решити и имају ли предлог за КиМ – немају никакве одгворе, не нуде ништа, ништа од тога није им ни важно, већ само да буду најбогатији и руше земљу.


Трачеви, шупље приче и богољупци

Поводом твита Саве Јањића у којем каже да је чуо опасне информације о договореном инциденту на Косову који би био окидач за реакцију с обе стране и увод у поделу на терену, као и одговор Саше Јанковића у прилог тој тврдњи, Вучић наглашава: „Довели сте ме у ситуацију да одговарам на непристојне и неуљудне трачеве, на шупље приче”.

– Те шупље приче измишљају наши политички противници из Савеза за слободну Србију. Ако бог да, никада се неће тако нешто догодити. Зато и водимо политку мира и стабилности – истакао је он, процењујући да „како је Црква кренула оштро против било каквог решења за Косово и Метохију, они који су је мрзели постају тобож највећи богољупци, из различитих побуда, неки из српства, неки да би се очувала косовска државност, јер у томе виде шансу за политички успех”.

– Србију да повлаче за уши неће ни САД ни ЕУ, нити било ко ко спада у њихов интерес – каже Вучић.

Истовремено наглашава да „без света, проблем КиМ не можемо решити. Зато је важно да што више међународних фактора привучемо на своју страну, што раде и Албанци”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести